Monasi manastira spasili od požara Raminu porodicu i kuću

Monasi manastira Sopoćani spasili su od požara porodicu i kuću Rama Muslića iz Sopoćana. Prijateljstvo koje od uvijek njeguju u ovoj nacionalno mješovitoj sredini, nije, kako kažu, izostalo ni kada je najteže.

Kada je prije nekoliko dana izbio požar u kući Rama Muslića u selu Sopoćani nedaleko od istoimenog manastira kod Novog Pazara, zahvaljujući požrtvovanosti monaha, porodica je spasena.

“Prvo smo se sjetili naših prijatelja monaha, jer sa njima dijelimo i dobro i zlo. Dok oni nisu došli ja sam bio nemoćan, jer djeca i žena su vrištali za mnom. Kada su stigli mnogo su mi pomogli, jer su prvo izvukli djecu, sina su izveli vani i odveli u njihova kola. Zatim smo zajedno gasili sve dok nismo postali crni od gareži koja je padala po nama”, kaže Ramo Muslić.

Zahvaljujući požrtvovanosti monaha i drugih komšija koji su u međuvremenu pristigli porodica je ostala živa i nepovređena.

Otac Teoktist iguman Manastira Sopoćani kaže da je bilo puno dima i da je vidljivost u kući bila mala.

“Ušli smo unutra i vidjeli ljude. Najbrže što smo mogli reagovali smo i najprije smo izvlačili ljude, a potom dali sve od sebe da ugasimo požar. U tom trenutku nismo mislili na sebe već samo kako da spasimo te ljude i kuću, jer ovdje smo već dugo komšije i dobro poznajemo ove čestite ljude. Drago nam je da smo uspjeli da im pomognemo”, kaže on.

Monasi manastira Sopoćani potvrdili su da, prijateljstvo sa svojim komšijama, koje oduvijek njeguju u ovoj nacionalno mješovitoj sredini, nije izostalo ni kada je bilo najteže.

Vahida Muslić kaže da su dejca spavala kada je izbio požar, pa su se uplašili da li će ih žive izvući, ali su, kako kaže, zahvaljujući komšijama monasima, uspjeli u tome.

Pošto je u požaru kuća teško oštećena Muslići su prinuđeni da zbog bezbjednosti borave u vikendici, koju im je privremeno ustupio komšija. Kako dalje i kuda, kažu, ne znaju ni sami, jer skromnu zaradu koju imaju od dvije krave i nekoliko ovaca nije dovoljna ni za svakodnevni život , a kamoli za renoviranje kuće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.