Muratova ispovjest: “Mučili su me elektro-šokovima, davili, tukli i vezali, sve dok Merkel s Bushom nije dogovorila moje puštanje…”

Murat Kurnac se nakon napada 11. septembra našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Murat Kurnac je pet godina odležao u Gvantanamu ni kriv ni dužan. U međuvremenu je ipak uspio da obnovi svoj život u Njemačkoj.

Murat Kurnac i dalje nosi stigmu nekadašnjeg zatvorenika zloglasnog zatvora Guantanamo na Kubi. “Talibana iz Bremena” – kako su ga nazivali tabloidi, po povratku u Njemačku mnogi su osudili. “Ja nisam bio u normalnom zatvoru. Ja sam bio u Guantanamu”, objašnjava ovaj njemački Turčin u razgovoru za Deutsche Welle.

Amerikanci su ga optuživali da je neposredno nakon napada 11. septembra 2001. na New York i Washington bio aktivan kao terorista. To se kasnije ispostavilo kao netačno, ali etiketa “taliban” je ostala. A njegov nekadašnji izgled: kovrdžava smeđe-crvenkasta kosa i duga brada su takođe dovele do toga.

Samica i mučenje

Ozbiljnijih zdravstvenih problema zbog mučenja u Guantanamu nema, kaže ovaj bivši zatvorenik koji zna kako da se ophodi s predstavnicima medija. “Imam neke povrede za koje nisam siguran jesu li iz Guantanama ili sam ih zadobio na treninzima borilačkih vještina. Nemam ni psiholoških problema. Ali, to naravno ne znači da je svako ko napusti Guantanamo jednako tako zdrav kao i ja”, priča Kurnac i dodaje: “Molio sam Boga da mi da snage da ostanem zdrav. Moja vjera mi je pomogla. Vjerujem da te ona čini jačim.” I njegov advokat Bernhard Doke potvrđuje: “Može se odmah vidjeti da je to jedan aktivan čovjek kog nisu uništila mučenja”.

U pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu

Murat Kurnac se nakon napada 11. septembra našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. 2001. je u oktobru, tada 19-godišnjak, otputovao na pokloničko putovanje u Pakistan, kako bi više saznao o svojoj vjeri – islamu. A tamo ga lovci na glave prodaju američkim snagama bezbjednosti za 3.000 dolara. Prebacuju ga u Afganistan u zatvor u Kandaharu. Tamo biva mučen elektro-šokovima i voter-bordingom (simuliranjem davljenja u vodi). Potom dolazi u Guantanamo na Kubu gdje ostaje pet godina. Tamo ga tuku, vezuju, čuvaju u samici pod nevjerovatnim uslovima. Kurnac dolazi kući iz Guantanama tek nakon što je na vlast došla Angela Merkel. Merkel je lično dogovorila njegovo puštanje s tadašnjim predsjednikom Georgeom Bushom Jr.-om.

A za to vrijeme, Kurnaca ostavlja prva žena. On se nakon dolaska iz zatvora ženi po drugi put i sada je otac dvije djevojčice. Radio je razne poslove: podučavao borilačke vještine i radio s problematičnom omladinom. Proteklih nekoliko mjeseci Murat Kurnac je bio na promotivnoj turneji za film “Pet godina života”. Film je urađen na osnovu njegove autobiografije, odnosno njegovih pet godina u američkom zarobljeništvu.

“On se vratio normalnom životu, ali istovremeno nije zaboravio šta se dogodilo u Guantanamu”, kaže njegov advokat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.