Muškarci, redovan odlazak u saunu štetan je za spermatozuide

Muškarci koji redovno posjećuju saunu u nešto su nezavidnijem položaju. Naime, ova se navika može loše odraziti na njihove pokušaje proširivanja obitelji.

Muškarci koji redovno uživaju u sauni moguće riskiraju zdravlje svojih “plivača”, upozoravaju talijanski stručnjaci. Naime, parenje na visokim temperaturama može smanjiti broj spermija, a ova šteta može trajati i nekoliko mjeseci.

Istraživači su se pozabavili Fincima, kojima sauna predstavlja stil života više nego stvar luksuza. Ispitanici su dva puta nedeljno provodili 15 minuta u sauni kroz razdoblje od tri mjeseca, a stručnjaci su prebrojali spermije iz uzroka sjemena prije početka studije i nakon tri mjeseca odlazaka u saunu. Ustanovili su kako je broj spermija opao nakon redovnih odlazaka u saunu, a posljedice su ostale primjetne kroz razdoblje od sljedećih pola godine. Prosječno je temperatura testisa porasla za tri stupnja prilikom opuštanja u sauni.

“Široka uporaba finske saune u nordijskim zemljama i njihova rastuća popularnost u drugim dijelovima svijeta naglašavaju važnost razmatranja učinka ovog stila života na mušku plodnost”, upozorili su istraživači, čiji je rad objavljen u časopisu Human Reproduction.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.