Na bh. trafikama se pojavile cigarete s Kosova sumnjivog kvaliteta

U pojedinim trafikama i prodavnicama u BiH prodaju se cigarete na kojima su akcizne markice Kosova, koje su prošvercovane i sumnjivog kvaliteta, zbog čega se stanovnicima apeluje da ih ne konzumiraju.

Mogu se kupiti po novim cijenama cigareta na tržištu BiH, ali uvoznik nije nijedna firma ni distributer iz BiH, već “NTP Trokadero” iz Prištine, prenosi Indikator.ba.

Na sebi imaju naljepnice o štetnosti pušenja koje su napisane na albanskom, ali i na srpskom jeziku, ali latiničnim pismom.

– Kupila sam kutiju cigareta “eva slims” u jednoj radnji u Šipovu. Platila sam ih 3,3 KM, koliko sada koštaju. Nisam ni obraćala pažnju na akcizu, kao ni na natpis. Tek kada sam stigla kući, primijetila sam da je štetnost pušenja napisana na albanskom, te da na sebi imaju markicu Republike Kosovo – rekla je Ivana G. iz Banjaluke.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je Glasu Srpske da se cigarete sa takvim akcizama nikako ne bi smjele prodavati u trgovinama u BiH, te da su one najvjerovatnije prošvercovane na naše tržište.

– To su cigarete ekstremno sumnjivog kvaliteta koje građani plaćaju po istim cijenama, zbog čega apelujemo na njih da ih nikako ne konzumiraju, jer ne znaju kakvog su sastava i ko ih je proizveo – istakao je Kovačević.

Naglasio je da svi stanovnici prilikom kupovine dobro provjere kakva se markica nalazi na cigaretama, te da, ako im se dese slični slučajevi, to prijave UIO ili opštinskoj inspekciji.

– Sve prijave ćemo provjeriti i one koji su omogućili takvu prodaju kazniti – dodao je Kovačević.

Prema podacima UIO, u BiH je već u prvih deset dana januara izvršena velika nabavka novih markica za obilježavanje cigareta, tako da je po osnovu akcize za markice uplaćeno više od 28 miliona KM.

Od početka ove godine primjenjuju se nove akcize na duvanske proizvode. Ipak, trgovci još uvijek prodaju cigarete sa starim markicama ali po novim cijenama, što kod kupaca često izaziva zbunjenost i sumnju u to koliko zaista koštaju.

U UIO objašnjavaju da cigarete sa starim markicama mogu prodavati oni koji su uplatili razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.