Na displeju će biti prikazane biografije i fotografije 1.492 šehida

U toku je uspostavljanje informacionog sistema i softvera na Šehidskom mezarju Kovači pomoću kojeg će na displeju biti prikazana mapa mezara te biografije šehida. Nakon potpisivanja Protokola o saradnji između općina Stari Grad i Osmangazi iz Burse, potpisan je i Protokol o realizaciji ovog značajnog projekta.

 

 Gradnja turbeta

Prema riječima načelnika starogradske općine Ibrahima Hadžibajrića, projekt je u nadležnosti Fonda memorijala, a Općina je dala doprinos uspostavljanjem čvrstih prijateljskih veza s ovom turskom općinom koja je izdvojila novčana sredstva za njegovu realizaciju.

– Planirano je da se i ovaj projekt, kao i gradnja turbeta hafizu Hadžimuliću, završi do 8. maja. Tada namjeravamo organizirati i svečano otvorenje tekije na Kovačima – kazao je Hadžibajrić.

Projekt vrijedan 25.000 KM podrazumijeva softver i touchscreen u drvenoj konstrukciji, prilagođenoj izgledu mezarja, na kojem će biti mapirano svako grobno mjesto te fotografije i kratke biografije šehida, kazao nam je Nurko Brulić, koordinator projekta pri Fondu memorijala.

 Dopunjavanje baze

– Kolektivno sjećanje veoma je važno. Na Kovačima nisu samo kamen i nišani i nije cilj samo mapiranje nego prvenstveno želimo onima koji tu dođu, predstaviti priče o 1.492 heroja i heroine koji su dali život za državu Bosnu i Hercegovinu. Do 8. maja postavit ćemo sve osim cjelovite baze podataka s fotografijama i biografijama, jer osim generalija, ne posjedujemo ostale podatke. S vremenom ćemo dopunjavati bazu – pojasnio je Brulić te je dodao da je već postavljen pano s mapom numeriranih mezara.

 Informacije na pet jezika

Na aplikaciji će se naći i prateći sadržaj o samom memorijalu, biografija prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, tekstovi o agresiji 1992-1995., zatim informacije o fortifikacijskim objektima i mezarjima iz različitih historijskih perioda na području Sarajeva, a sve će biti dostupno na bosanskom, turskom, njemačkom, engleskom i italijanskom jeziku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.