Najava “Potresa” U Hrvatskoj: Hljeb Bi Mogao Dosegnuti Nezapamćenu Cijenu

Ne stabilizira li se tržište energenata zbog kojeg ovih dana bilježimo nikad više cijene pšenice, običan, bijeli hljeb u Hrvatskoj mogao bi dosegnuti nezapamćenu cijenu od čak 15 kuna (3,89 KM) za komad.

Češki mediji zadnja dva dana prenose upozorenja češkog udruženja pekara koje apelira da se što prije ograniči izvoz pšenice i upozoravaju da bi cijena običnog bijelog hljeba u Češkoj do ljeta mogla koštati nezamislivih 60 kruna za komad, odnosno 4,80 KM, piše Jutarnji list.

Takvo drastično poskupljenje neslužbeno nije isključeno niti za Hrvatsku, no službena predviđanja za sada su u okvirima cijene od 15 kuna ili 3,89 KM, što je već samo po sebi iznimno, posebno za državu koja je veliki potrošač hljeba i koja je u posljednjih deset godina, od ulaska u EU, uspjela povećati i vlastitu proizvodnju, ali i uvoz hljeba i pekarskih proizvoda.

Slična situacija, ali ne toliko drastična kao u Hrvatskoj je i u Bosni i Hercegovini.

Jedna pekara u Banjoj Luci našla se na mukama nakon što je cijenu bijelog hljeba preko podigla za 30 feninga.

Nakon što su saznali novu cijenu, građani su redom vraćali hljeb.

“Ovo je bruka i sramota šta nam rade. Ovaj hljeb je do juče bio 1,8 maraka, a sada je 2,10. Nisam jedina koja ga je vratila kada mi je radnica već otkucala račun”, ispričala je ogorčena Banjalučanka.

Cijene neprestano divljaju, a narod koji je ionako na rubu egzistencije polako dolazi do ivice egzistencijalnog ambisa.

S druge strane, građani su ubijeđeni da vlast ne čini ništa.

Podsjetimo, Centralna banka Bosne i Hercegovine je u srijedu značajno korigovala brze procjene inflacije za prvo polugodište 2022. godine, u odnosu na očekivanja iz decembra pa sada za taj period procjenjuju inflaciju na nivo od 9,2 posto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.