Najkrvavija sedmica za djecu Sirije

Prema Organizaciji za nadgledanje ljudskih prava u Siriji prošle sedmice ubijeno 31 dijete

Međunarodni fond za djecu pri Ujedinjenim narodima (UNICEF) objavio je da je prošla sedmica bila najkrvavija sedmica za djecu Sirije od početka sukoba u toj zemlji u martu 2011.

Reginoalni direktor UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Maria Calivis izjavila je da je u napadima na gradove tokom prošle sedmice poginuo veliki broj sirijske djece. Calivis je osudila ubijanje djece i pozvala obje sukobljene strane da obezbijede sigurnosti civilima.

Sirijska organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava objavila je da je u prvom danu prošle sedmice poginulo 31 dijete. U utorak, u napadu na univerzitet u Halepu poginulo je 87 osoba među kojima i veliki broj studenata, a tokom napada u Damasku poginulo je 100 osoba među kojima veliki broj žena i djece. U četvrtak je u napadima u Damasku poginulo sedam djevojčica.

Prema izvještaju sirijske organizacije, snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu su za 22 mjeseca ubile 3.538 djece, dok su Ujedinjeni narodi objavili da je od marta 2011. godine u Siriji poginulo više od 60 hiljada ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.