Najmanje 12 mrtvih u nevremenu

Sedam osoba je poginulo, šest je pogođeno strujom u blizini Buenos Airesa, saopćio je novinarima koordinator regionalnog vijeća za hitne slučajeve Luciano Timerman.

Četiri od ovih žrtava su poginule u Morenu, istočnoj periferiji, jedna u Avelanedi, južnoj periferiji, jedna u La Plati, 60 kilometara na jugu i još jedna u Kuilmesu, južnoj periferiji, precizirao je on.

U jednoj južnoj četvrti glavnog argentinskog grada tri osobe su poginule u rušenju jedne iligalno izgrađene kuće, saznaje se iz policijskog izvora.

U Buenos Airesu je jedan čovjek podlegao nakon rušenja zida njegove kuće, izvjestile su vlasti u prvom izvještaju.

Jednog mladića je ubio kabal visokog napona kojeg je iščupao vjetar u Santa Feu (480 kilometara sjeverno od Buenos Airesa), rekao je Timerman.

U glavnom gradu, jaki vjetrovi izazvali su rušenje četiri stupa s reflektorima na stadionu nogometnog kluba Nueva Chicago, a  instalacije na stadionima klubova San Lorenzo i Huracan pretrpjele su velika oštećenja, izvjestile su vođe ovih klubova.

Limene krovove brojnih kuća vjetar je odnio, a brojni prozori na zgradama su slomljeni, pored ostalih šteta izvjestili su očevici lokalnim medijima.

Direktor javnog prostora u Buenos Airesu je precizirao da se 114
stabala srušilo u naletu vjetra, uništen je veliki broj automobila i blokiralno nekoliko ulica. On je rekao da je prekid električne struje pogodio neke oblasti glavnog grada i njegovog predgrađa.

Stanovnici četvrti Once, u centralnom dijelu glavnog grada rekli su AFP-u da su vidjeli kako se najviše zgrade pomjeraju u trenutku udara vjetra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.