Najmanje 80 ljudi poginulo u eksplozijama u Nigeriji…

Javila je danas Agencija Frans pres pozivajući se na svoje izvještače. Prema tom izvoru, u mrtvačnici u Kanou nalazi se najmanje 80 tijela poginulih, od kojih je veliki broj sa prostrelnim ranama.

Među poginulima je novinar privatne stanice Čenels televižen, javio je AP.
Čenels televižen je saopštila je da je njen reporter u Kanou, Enenke Akogvu ubijen dok je juče izvještavao o napadima.

U medjuvremenu, Komitet za zaštitu novinara saopštio je da je urednik Nensok Halah sa radio stanice Hajland FM u gradu Džos u centralnom dijelu Nigerije pronađen mrtav u četvrtak.

Odgovornost za napade je preuzela grupa “Boko haram”, koja u poslednje vrijeme napada predstavnike vlasti, hrišćane i sledbenike afričkih kultova koji žive na pretežno muslimanskom severu zemlje.
 
Meta napada su bile regionalne policijske uprave i policijske stanice, eksplozije je pratila i pucnjava iz vatrenog oružja, a predstavnik te grupe je saopštio da je napad u Kanou osveta i upozorenje vlastima koji odbijaju da oslobode ranije uhapšene ekstremiste.
 
“Boko haram” (u prevodu “Zabranjeno zapadno obrazovanje”), formiran je 2002. godine i zalaže se za uvodjenje šerijatskog zakona u cijeloj Nigeriji, uključujući i jug zemlje, gdje pretežno žive hrišćani i animisti.
 
Glavno uporište organizacije je grad Majduguru, gdje je u nekoliko napada 2009. godine na policijske stanice poginulo nekoliko stotina ljudi, podsjeća BBC, dodajući da ubrzo potom lider “Boko harama” Muhamed Jusuf uhvaćen i, po zvaničnoj verziji, ubijen pri pokušaju bekstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.