Najteže je bilo vidjeti majku kada u trenu izgubi sinove

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić nedavno je uručio posebnu pohvalu potporučnici Mariji Miličević, mladoj Kuprešanki koja je od 2010. godine na službi u Oružanim snagama BiH. Za vrlo kratko vrijeme, zahvaljujući svom entuzijazmu i trudu, ova magistra novinarstva i profesorica razredne nastave koja danas živi u Mostaru, uspjela je postići zapažene rezultate u vojnoj službi.

Teška misija

Da se ne boji izazova, pokazala je kad se svojevoljno prijavila za učešće u misiji u Afganistanu. U ratom zahvaćenoj pokrajini Helmand, u bazi Price, provela je šest mjeseci kojih će se cijeli život sjećati.

– Nije bilo lako napustiti obitelj i otići u zemlju u kojoj su detonacije, ranjeni i mrtvi svakodnevica. Potresno je bilo gledati majku kojoj dvojica sinova u razmaku od nekoliko minuta umiru pred očima, to mi je možda bilo i najteže iskustvo. Želim istaknuti da se ni moja kolegica, potporučnica Lucija Gašpar, a ni moja malenkost tamo nismo šetale nego smo mukotrpno svoju mirovnu misiju do posljednjeg dana iznijele na plećima, kao i naše kolege – ispričala nam je Marija.

Bez obzira na sve što je preživjela u Afganistanu, ni dan-danas se ne kaje jer voli svoj posao i opet bi kroz sve ponovo prošla jer – nakon muke, znoja, ali i suza – sada ubire plodove svog truda i rada. Marija danas, osim što ponosno nosi čin potporučnice, na dužnosti je i komandira voda u 4. pješadijskoj brigadi u Čapljini.

Znoj i suze

– Istina je da nama, ženama, ne samo u Oružanim snagama nego i u drugim “muškim poslovima”, treba dva puta više dokazivanja. Ali to nam treba biti poticaj da još bolje radimo svoj posao i da svaku pohvalu, promaknuće ili bilo što drugo dobijemo isključivo zbog svog truda i rada, a ne samo zato što smo žene. Isto tako smatram da ne moramo postati muškarci da bi nas neko cijenio, nego da poštovanje kolega moramo zaslužiti isključivo vlastitim radom – dodala je Marija.

Ljepša strana

Bila bi laž, kaže Marija, kad bi rekla da nije ovu misiju odradila i radi novca. Ali, ističe, prije svega je htjela svojim očima vidjeti taj Afganistan o kojem cijeli svijet priča.

– Osim njegove ružne ratne strane, upoznala sam i onu ljepšu, a to su divni i srdačni ljudi. Vidjela sam i afganistansko sunce, koje mi je najsjajnije i najljepše od svih – kaže  Marija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.