Nangka, egzotično voće iz Azije, moglo bi riješiti problem gladi u svijetu

Naučnici smatraju da bi neobično voće nangka koje se uzgaja u južnoj i istočnoj Aziji moglo riješiti problem gladi u svijetu.

Nacionalno je voće Bangladeša i bogato je vlaknima, mineralima i vitaminima. Nangka raste na drveću i zdrava je namirnica jer nema zasićenih masnoća i holesterola. Njen okus upoređuju s kombinacijom ananasa, jabuke i banane, a kada nije zrela njen okus podsjeća na svinjetinu, zbog čega je ovo voće veoma popularno među vegeterijancima.

Manji plodovi teški su između pet i sedam kilograma, a poljoprivrednici su nailazili i na primjerke teške 45 kg. Može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine. Jedan plod je dovoljan da hrani cijelu porodicu, piše Independent.

Njihov uzgoj je jednostavan jer je ovo voće otporno na štetočine, bolesti i visoke temperature. Osim toga, namjena ove voćke je višestruka.

Lišće sa stabla nangke je izvor hrane za domaće životinje, od kore nangke dobija se pigment koji daje karakterističnu smeđu boju odjeće budističkih redovnika u jugoistočnoj Aziji, a stabla nangke proizvode ljepljivu tvar koja se može koristiti kao ljepilo. Stablo nangke koristi se i za proizvodnju različitih muzičkih instrumenata, namještaja i stolarije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.