Naoružani i spremni: Srbi sa sjevera Kosova prijete proglašenjem autonomije

Ukoliko se nastavi s pritiscima na Vladu Srbije i na Srbe, koji žive u četiri opštine na sjeveru Kosova, moguć je razvoj događaja, koji neće nikome odgovarati, ni Vladi Srbije, a ni međunarodnoj zajednici, rekao je Krstimir Pantić.

Srbi sa sjevera Kosova su zaprijetili da će proglasiti Skupštinu i autonomiju sjevera Kosova te zatražiti mišljenje Međunarodnog suda pravde koji je dao za pravo Kosovu kada je to učinilo unutar Srbije.

– Ukoliko se nastavi s pritiscima na Vladu Srbije i na Srbe, koji žive u četiri opštine na sjeveru Kosova, moguć je razvoj događaja, koji neće nikome odgovarati, ni Vladi Srbije, a ni međunarodnoj zajednici. To je mogućnost proglašenja Skupština sjevernog Kosova, koju bi činile četiri opštine, sjeverna Mitrovca, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, s mogućnošću, da se toj zajednici priključe i ostale opštine, koje to žele – rekao je za lokalnu srpsku televiziju zamjenik direktora Ureda Vlade Srbije za Kosovo i bivši predsjednik opštine Mitrovica, Krstimir Pantić koji je ujedno i komandant Civilne zaštite kosovskih Srba koji ne skriva da je i naoružana i spremna “braniti” Srbe.

Pantić je dodao kako će ta samoproglašena Skupština “najvjerojatnije uputiti Međunarodnom sudu pravde u Haagu, isto pitanje, kao u slučaju proglašenja nezavisnoti Kosova od strane Albanaca”.

A to je: Ima li neformalna skupina ljudi pravo proglasiti svoju Skupštinu i svoju autonomiju na dijelu teritorija. Ne vidim kako bi Međunarodni sud pravde u Hagu, mogao donijeti drukčiju odluku, u odnosu na onu kada je Priština bila u pitanju – mudruje Pantić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.