Napadači u Afganistanu ubili albanskog vojnika

Napadači su ranili još jednog vojnika za koga nije navedeno iz koje je zemlje, naveli su zvaničnici.

Jedanaest napadača je uhapšeno, javio je AP.

Napad se dogodio u selu Robat, u distriktu Spin Boldak, u provinciji Kandahar koja graniči s Pakistanom, izjavio je šef policije u Kandaharu Abdul Razik.

Vojnici su u Robat došli zbog sastanka posvećenog otvaranju dviju škola i zdravstvenog centra, saopćilo je albansko ministarstvo odbrane.

“Vojnike je napala grupa u uniformama afganistanske policije”, rekao je komandant albanskih kopnenih snaga, brigadni general Viktor Berdo.

Napadači pucali iz pet pušaka i jednog lakog mitraljeza, navelo je albansko ministarstvo odbrane.

Jedan Albanac, koji je bio kapetan, kasnije je podlegao povredama u bolnici u Kandaharu, glavnom gradu istoimene provincije. Albanski zvaničnici su prvo rekli da je ubijen i poručnik, ali su kasnije pojasnili da se on nalazi u komi i da još postoji nada da će preživjeti.

Ranjen je još jedan strani vojnik, ali ministarstvo nije navelo iz koje je države.

Albansko ministarstvo je također objavilo da su ostali vojnici uhapsili 11 napadača u uniformama policije koji su otvorili vatru.

Predsjednik Albanije Bamir Topi rekao je da napad predstavlja “težak teroristički čin” i tražio je da odgovorni budu kažnjeni, dok je albanski premijer Sali Berisha izrazio je saučešće porodici poginulog kapetana Fetija Voglija, prenio je Tanjug.

On je prvi albanski vojnik koji je ubijen u Afganistanu, gdje se u sastavu međunarodnih snaga nalazi 265 vojnika iz Albanije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.