NAPRAVITE KONDENZOVANO MLIJEKO KOJE JE OSNOVA SVIH TORTI I KOLAČA: Potrebno vam je samo nešto sitno novca i malo vremena

Kondenzovano mleko postaje sve traženije kod nas. Trileće se ne može zamisliti bez kondenzovanog mleka, kao ni mnogi drugi kolači.

Jedna konzerva kondenzovanog mleka košta između 400-700 dinara, ali možete ga napraviti i kod kuće i to od mleka, šećera i sode bikarbone. Potrebno vam je samo malo vremena i strpljenja za mešanje!

Sastojci:

500 ml punomasnog mleka

1 šolja šećera

prstohvat sode bikarbone

Mleko
Mlekofoto: RINA
Recept za kondenzovano mleko sa sodom bikarbonom:

Mleko sipajte u veći tiganj sa debljim dnom i uključite na srednje jaku temperaturu. Dodajte i šećer, pa ostavite da provri. Mutite špatulom kako smesa ne bi postala lepljiva. Nakon što provri, smanjite temperaturu i mešajte mleko i šećer još 2-3 minuta. Povećajte temperaturu, ali ne prekidajte sa mešanjem kondenzovanog mleka. Kada primetite da mleko kreće brže da vri ili da se lepi, smanjite temperaturu, ali ne odvajajte se od špatule.

Potrebno je da mleko i šećer lagano i dugo ključaju uz neprekidno mešanje. Ovaj proces otrpilike traje 15-25 minuta, a kada se zgusne, ugasite ringlu i dodajte sodu bikarbonu. Nastavite da mešate kondenzovano mleko sa sodom bikarbonom dok se hladi, kako se ne bi formirao sloj na vrhu. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, pa sipajte kondenzovano mleko u teglu i stavite u frižider. Preporučujemo i penast kolač od dve vrste mleka.

(Espreso/Stvar ukusa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.