Napredak zbog priznanja integriteta Kosova

Sanino je istakao postoanje “pragmatičnosti i kod Beograda i kod Prištine” i izrazio nadu da će pregovori biti nastavljeni eventualno i u nekom drugom formatu.

Sanino je najavio da Evropska komisija namjerava da već u martu, “anticipatorno počne da ispituje u kojoj meri Srbija, Crna Gora i Makedonija kao kandidati za pristupanje EU ispunjavaju zahtjeve poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i ljudska prava“.

On je najavio i da Komisija namerava da svoj instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) proširi i ubuduće pretvori u, kako ga je nazvao, IPA 2. Novac koji preko ovog mehanizma daje Evropska komisija onda ne bi išao samo za jačanje institucija u zemljama koje žele da pristupe EU, već i za ekonomski razvoj.

Sanino je u Berlinu učestvovao na skupu “Srbija i Evropska unija: kojim putem napred” koji su organizovali Fondacija Robert Boš i Beogradski fond za političku izuzetnost. Na skupu u Berlinu, između ostalih, učestvovali su i šef odeljenja za Jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu Nikolaus Lambsdorf, direktor Odbora nemačke privrede za istok Rajner Lindner i direktorka kancelarije vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.