Nataša Kandić: Nikolić pogrešno razumije pomirenje

Predsjednik Tomislav Nikolić je u govoru na debati u UN nekoliko puta upotrebio riječ pomirenje, ali uvijek pogrešno, kaže Nataša Kandić.

Direktorka Fonda za humanitarno kaže da postoji percepcija da bi Haški tribunal trebalo da potvrdi da su se dešavali zločini prema Srbima, da bi i srpska strana priznala zločine.

“Izjednačavanje odgovornosti u ratu nije pomirenje”, kaže Kandićeva.

“Pitala sam se čemu to, zašto da predsjednik tako govori. A onda sam vidjela da je to ispoljilo toliko podstrekača na staro da sve u svemu to nije dobro“, kaže Kandićeva i dodaje da je veliki pomagač u tom konceptu i savjetnik predsjednika Oliver Antić i da “njegove riječi u emisiji na B92 govore to nedvosmisleno”.

Kandićeva kaže da su presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču iste kao i presuda bivšem načelniku generalštaba vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću.

“Tokom ovih godina, došla sam do toga da je u slučaju bivše Jugoslavije preduslov svega imenovati žrtve, ali i policajce i pripadnike drugih formacija kako bi znali koliki je tačno gubitak, broj koji se temelji na imenima. Kada dobijemo to, cifru oko 130.000 ljudi, onda mi vidimo sliku o tome šta se dogodilo. Onda i te presude tako moramo da posmatramo”, kaže Kandićeva i dodaje da presude imaju veze sa onim što se događalo na terenu.

Ona navodi da nema primedbe kada je riječ o tome šta je Haški tribunal utvrdio.

“Riječ je o forenzičkoj istini, podacima, u tom i tom mjestu dogodio se taj i taj zločin. Imam primedbi kada su izmjenjeni standardi u predmetu Gotovine i Perišića“, kaže Kandićeva.

Nataša Kandić kaže da smo juče bili svjedoci nekoordinirane politike.

“Vidite, juče imamo ministra Vučića koji je imao teške sastanke i sve što je govorio pokazuje jednu veliku zabrinutost i spremnost da se odnosi Kosova i Srbije normalizuju. Imamo njega koji je političar u užasnoj situaciji, a sa druge strane imamo govor u UN koji ne može Srbiji ništa dobro da donese”, kaže Kandićeva.

Ona dodaje da je Haški tribunal pogriješio kada je obećavao “doprinos pomirenju”.

“To nije njegov zadatak, oni mogu da pomognu, ali ne mogu da dovedu do toga….kad god se donese oslobađajuća presuda, u javnosti je percepcija da nema zločina“, navodi Kandićeva.

Ona smatra da govor Nikolića u UN ne uvažava činjenice.

“Čujem ministra Vučića koji deluje zabrinuto i iskreno, i stalno ističe da se dijalog mora nastaviti, a sa druge strane je taj govor koji se ne razlikuje od govora pre 7-8 godina kada smo to svakodnevno slušali iz opozicije“, navodi Kandićeva.

Govoreći o nedavno završenoj osmi rundi dijaloga u Briselu, Kandićeva kaže da je “sve delovalo iskreno i riješeno da se konačno dođe do normalizacije”.

“Nekoliko dana uoči posljednjeg sastanka, bilo je toliko podstrekača da se ne potpiše sporazum. Bilo je evidentno koliko ima negatvinog i koliko je vršen pritisak na tu delegaciju. Zapanjena sam bila mnogim ličnostima koji su pozivali da se ne potpiše taj sporazum“, kaže Kandićeva.

“Ali ono što mi se čini bitno, mora da postoji jača podrška da dođe to de normalizacije. Moramo da se sjetimo kako su Srbi iz Hrvatske u kolonama napuštali zemlju… To je u interesu tih ljudi (na Kosovu)”, kaže Kandićeva.

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da dijeli utisak sa Natašom Kandić o debati u UN i da ćemo imati “razne manje i veće obrte i zaokrete”.

“Imaćemo tonove kakve nudi Vučić, pa ćemo imati tonove koje Nikolić nudi, ali sve to traje trenutno. Postoji neizvesnost, vidjeli smo šta je bilo sa osmom rundom, a na pomolu je i deveta runda. Sada ne znamo šta su konačni stavovi“, kaže Đorđević.

Govoreći o susretu državnog vrha s patrijarhom prije konačne odluke o nacrtu sporazuma iz Brisela, Đorđević kaže da je jasno da postoji napetost u odnosima države i crkve.

“Patrijarh je poslao pismo državnom vrhu, iako ja znam šta ta riječ znači, i to pismo izuzetno jasno daje do znanja da nikako Srbija ne treba da potpisuje išta, izgubićemo Kosovo. Kad to pismo šalje patrijarh, koji po statutu crkve odražava njen stav, onda je jasno da je ono tempirano na vrijeme uoči potpisivanja eventualnog dogovora…i sada sljedi drugi momenat, ovo pismo je sasvim jasno – “Kosovo je srpski Jerusalim”. Po povratku iz Brisela, kada smo videli da nema dogovora, dobili smo neuobičajeno oštar odgovor premijera Dačića, koji je do sada bio odmeren. Tu je došlo ne do sukoba na relaciji Crkva-država, ali do senke ili smetnje na vezama. Mi smo odmah nakon povratka imali posjetu vrha države patrijarhu. Nije izdato nikakvo saopštenje, što je neobično… Sada traje zatišje, jer ni Dačić ni Vučić nisu davali nikakve izjave, tako da će crkva igrati u ovom procesu veliku ulogu“, kaže Đorđević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.