Ne biste ni pretpostavili: Ovo je najgora vrsta toalet papira

Kada je toalet papir u pitanju, ljudi najčešće biraju što mekši i belji papir, ili boje koje će odražavati “harmoniju” u kupatilu. Ali istina je da je ova vrsta papira je najgora.

U poslednje vreme često čujemo da i toalet papir može biti opasan po zdravlje.

Prema poslednjim istraživanjima preko 100.000 hemikalija se koriste u komercijalnim proizvodima od papira? Jedna od najgorih koja se koristi je hlor. Ima ga uglavnom u većini proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su maramice, filteru za kafu, kutije za mletko, itd.

Najopasniji od ovih je hlor i nažalost, većina konvencionalnih toaletnih papira obrađuje se hlornim izbeljivačem. Hlorni izbeljivač stvara opasne toksine poput dioksina i furana.

“The Toilet Paper Encyclopedia” objašnjava:

“Mnoge fabrike celuloze i papira koriste hemikalije na bazi hlora za izbeljivanje bele celuloze. Ove hemikalije reaguju s organskim molekulama u drvetu i drugim vlaknima stvarajući mnoge toksične nusprodukte, uključujući dioksin. Hlorisani toaletni papir sadrži najveću količinu furana od svih kozmetičkih maramica.

Dioksin, nusproizvod izbeljivanja, jedna je od najotrovnijih hemikalija koje je stvorio čovek. ‘Dioksin‘ se često koristi kao opšti izraz za tri akutno toksična hemijska jedinjenja: prave dioksine, furane i PCB”.

Koristite papir koji nije izbeljen

Papir koji nije izbeljen, a sastoji od 100 odsto celuloze, štiti najintimnije delove tela od potencijalno opasnih alergijskih reakcija. Na ovaj način se izbegava nakupljanje štetnih i vrlo opasnih hemikalija u telu. Toalet papir koji je smeđe boje, prirodne boje celuloze, a tokom proizvodnje ne prolazi završni proces izbeljivanja hlorom, zbog čega zadržava prirodnu boju.

Kupujte od proverenog proizvođača – čitajte deklaraciju

Uvek čitajte deklaraciju. Danas treba biti oprezan, kada nešto kupujete, pročitajte sastav, ko je proizvođač. Verujte proizvođačima koji su veliki izvoznici, koji imaju sertifikate za svoju široku paletu proizvoda.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.