NEĆETE VEROVATI ŠTA SE SVE PROIZVODILO U JUGOSLAVIJI: To su bila vremena kada nam je pola sveta zavidelo

Mnogi stanovnici Srbije jutros su ustali nostalgični jer je danas 29. novembar poznat kao državni praznik koji se naveliko obeležavao u Jugoslaviju.

Povodom 29. novembra donosimo vam priču o tome šta se sve nekad proizvodilo na našim prostorima i po čemu su nas prepoznavali u svetu.

Na društvenim mrežama već neko vreme kruži mapa sa firmama koje su postojale na području bivše Jugoslavije i na njoj se vidi sve što se proizvodilo u “srećna vremena”. Neke od jugoslovenskih proizvoda koristio je doslovno celi svet, a kako piše Klix, proizvodili su se brodovi, automobili, avioni, kamioni, oružje pa čak i računari.

 

Na mapi su naravno i kompanije koje su bile proizvođači odeće, hrane i ostalih potrepština. Međutim, mnoge od tih firmi više ne postoje ili su pod stečajem ili polako propadaju.

Za vreme “Juge”, u BiH se proizvodio popularni Volkswagenov Golf u TAS-u, ali i popularna “buba” koja se proizvodila uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Municija se, na primer, primer, proizvodila u vogošćanskom PRETIS-u, lideru namenske industrije u Jugoslaviji.

Teški kamioni i šleperi proizvodili su se u FAP-u iz Priboja i TAM-u iz Maribora, dok su se laki transporteri proizvodili u Zastavi u Kragujevcu. Godišnje, tamo se otprilike proizvodilo 200.000 automobila. Ponos vojne industrije u bivšoj državio bio je SOKO s proizvodnjom u BiH, dok je državna fabrika aviona postojala i u Kraljevu.

 

U Slavonskom Brodu bila je fabrika vagona, a budući da Hrvatska ima izlaz na more, tamo je bilo najviše brodogradilišta. Ipak, još brodogradilišta bilo je i u Srbiji i Crnoj Gori. Klix navodi da su pulski Uljanik i riječki 3. maj bili na svetskom nivou i da se u tim brodogradilištima proizvodili najveće prekookeanske brodove za inostranstvo.

Verovali ili ne, Jugoslavija je bila jedna od pet država u Evropi koje su imale svoje računare. Verovatno je najpoznatije Galaksija, dok je prvi proizveden računar bio CER-10. Još krajem 70-ih godina, firma Digitron u Bujama u Istri i Iskra u Sloveniji, počeli su sa sklapanjem računara.

Čega se vi sećate iz doba stare Jugoslavije? Pišite nam u komentarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.