Nedjelja žena 2012

U organizaciji NDI u Prištini se održava “Nedjelja žena”. Na debatama, seminarima i radionicama učestvovaće stotinu žena predstavnika političkih partija, Parlamenta, Vlade Kosova, lokalnih vlasti, medija, akademije, civilnog društva i biznisa.

Direktor Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) na Kosovu Lora Nikols je kazala da je cilj projekta razmjena iskustava žena iz različitih sfera društva.

nedelja zena

“Ideja je da se ovdje okupe žene iz svih sfera života, iz civilnog društva, vlasti, obrazovanja, medija i da zajedno razmotre načine i ideje preko kojih zajedno mogu da poboljšaju položaj žena na Kosovu. Smatrali smo da je ovo posebna prilika da žene razmjene svoja iskustva”, kazala je Nikols.

Teuta Sahatqia, predstavnica grupe žena poslanica u Parlamentu Kosova ističe da žene samo ukoliko se udruže mogu promeniti svoj položaj u društvu.  Kao primjer dobrog udruživanja navela je grupu žena poslanica, koja kako je istakla, dobro funkcioniše bez obzira na političku pripadnost ili nacionalnost.

nedelja zena1
 
“Ako želimo neku promjenu u društvu onda moramo biti organizovanije i samo tako ćemo postići veću moć u društvu. Uvidjeli smo da svaka od nas, bez obzira na to kojoj sferi društva pripada i koje je nacionalnosti ima iste probleme. I to znači da ako želimo da imamo ženu koja je jača i koja ima bolji položaj u partiji ili društvu onda se za to moramo izboriti zajedno. Samo organizovanije se možemo izboriti za bolji položaj”, kazala je Sahatqia.

nedelja zena4
 
“Nedjelja žena” traje od 20. do 24 marta, a pored NDI podržali su je Američka, Norveška, Britanska, Njemačka i Francuska ambasada.

U “Nedjelji žena” učestovaće i prva žena Kosova predsjednica Atifete Jahjaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.