Nećemo dopustiti genocid kao onaj u Srebrenici (VIDEO)

Moramo reći našoj djeci o milijunima Poljaka, katolika, Roma ili homoseksualaca i svih drugih koji, također, ne smiju biti zaboravljeni. Našoj djeci trebamo govoriti ne samo kako su umrli, nego i kako su živjeli –kao očevi i majke, ko sinovi i kćeri koji su voljeli, koji su se nadali i sanjarali. Kao i svi mi ostali”, kazao je predsjednik SAD.

Ubijanja u Kambodži, Ruandi, Bosni, Darfuru – šokirali su našu savjest

Obama je kazao da djeci moramo reći sve to, ali ih i učiti, jer sjećanje bez odlučnosti je prazna gesta. On je napomenuo da svijest bez djelovanja ne mijenja ništa, te da zbog toga je izgovoreno “nikada više” izazov za sve nas.

“Za holokaust barbarski vrhunac je bio u logorima poput Treblinke, Auschwitza i Belzeca. Onda smo to ponovno vidjeli – ludilo koje može proći kroz čitave nacije, kroz države i ugraditi se u ljude. Ubijanja u Kambodži, u Ruandi, ubijanja u Bosni, ubijanja u Darfuru – šokirali su našu savjest. To su grozni primjeri čitavog spektra ignorancije i netolerancije koje viđamo svakodnevno. To je netrpeljivost koja kaže da je druga osoba manje vrijedna od mene, da je niže ljudsko biće. To je sjeme mržnje kojemu ne smijemo dopustiti da se ukorijeni u našem srcu.

“Nikad više” je izazov da odbacimo sve oblike mržnje, uključujući anti-semitizam, za kojeg nema mjesta u civiliziranom svijetu. “Nikad više” je izazov obrani temeljnih prava slobodnih ljudi i slobodnih država na postojanje u miru i sigurnosti. To uključuje i državu Izrael. Tijekom moje posjete starom varšavskom Getu, jedna me je žena pogledala u oči želeći biti sigurna da će Amerika uvijek stajati uz Izrael. Rekla je: “To je jedina židovska država koju imamo”. Dao sam joj obećanje rekavši: “Uvijek ću biti tu za Izrael”.

Zato kada netko izjednači cionizam i rasizam, mi to odbacujemo. Kada međunarodna zajednica pokuša izdvojiti Izrael rezolucijom koja nije fer, mi glasamo protiv. Kada se država Izrael pokuša delegitimizirati, mi smo protiv. Kada režim, koji je prijetnja po globalnu sigurnost i koji negira holokaust, prijeti da će uništiti Izrael, Sjedinjene Države će učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječe Iran da dođe do nuklearnog naoružanja.

Izazov za države

“Nikada više” je izazov za države. Gorka je istina da svijet, previse često, nije uspijevao spriječiti ubijanja velikog broja nedužnih ljudi. Zločini koje nismo spriječili i životi koje nismo spasili sada nas proganjaju.

Zato sam, prošle godine, u prvoj predsjedničkoj direktivi o ovom izazovu jasno  rekao kako je spriječavanje masovnih zločina i genocida temelj nacionalne sigurnosti i temelj moralne odgovornosti Sjedinjenih Američkih Država. To ne znači da ćemo mi vojno intervenirati svaki put kada se događa neka nepravda u svijetu.

Mi to ne možemo i ne trebamo činiti. To znači da posjedujemo dosta alatki koje možemo koristiti – diplomaciju i politiku, ekonomiju i financije, obavještajne podatke i zakone. Kao i naše moralnio nagovaranje. Koristeći te “alate” u protekle tri godine, vjerujem i znam da smo spasili nebrojene živote. Na primjer u Južnom Sudanu, Obali Bjelokosti, Libiji ili u Središnjoj Africi gdje Joseph Kony i njegovi vonjnici čine zločine.

Zabrana zločincima ulaska u SAD

Mi smo poduzeli i druge korake. Činimo sve više na zaštiti žena i djevojaka od horora seksualnog nasilja u ratu. S uhapšenjem bjegunaca poput Ratka Mladića, koji je optužen za etničko čišćenje u Bosni, svijet je odaslao poruku ratnim zločincima:“Nećemo popustiti dok vas ne privedemo pravdi”. Obavještavam vas da po prvi put mi eksplicitno zabranjujemo ulazak u Sjedinjene Države svima koji su odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Činimo i više te osiguravamo da američka vlada ima strukturu i mehanizme kako bi se na bolji način mogli sriječiti masovni zločini ili odgovoriti na njih. Zato sam stvorio, prvi put u povijesti, poziciju unutar Bijele kuće, koja je posvećena upravo tom problemu. Riječ je o Odboru za prevenciju zločina koji treba okupiti više dužnosnike iz naše vlade koji će se fokusirati na ovu misiju. Taj se odbor prvi put sastaje danas u Bijeloj kući. Naša obavještajna zajednica će pripremiti prvu procjenu nacionalne obavještajne zajednice o rizicima od masovnih zločina i genocida.

Osigurat ćemo unutar Vlade kanale za uzbunu o krizama te ćemo nastojati što brže doći do onih koji mogu brzo donositi odluke, uključujući i mene. Ministarstvo financija će nastojati blokirati protok novca nasilnih režima, naše će oružane snage poduzeti dodatne korake da u svoju doktrinu i svoja planiranja inkorporiraju spriječavanje zločina.

Radit ćemo zajedno s drugom zemljama, jer ovo je globalna odgovornost. Ukratko, moramo učiniti sve kako bi spriječili i odgovorili na zločine, zato što nacionalni suverenitet nikada ne znači dozvolu za pokolj nad vlastitim građanima.

Nove sankcije protiv Sirije i Irana

Pogledajmo građane Sirije i njihove patnje. Moramo učiniti sve što možemo. Zajedno s našim saveznicima pojačat ćemo pritisak i diplomatska nastojanja da daljnju  Assadovu izolaciju i izolaciju njegovog režima tako da svi oni koju su uz njega znaju da sun a gubitničkoj strani. Pojačavamo sankcije sirijskom režimu tako mu oskraćujemo novac koji mu je potreban za opstanak. Dokumentiramo zločine kako bi se ubojice mogle sučeliti s pravdom, poduzimamo humanitarne napore da pomognemo građanima Sirije.

Danas poduzimamo dodatni korak. Upravo sam potpisao izvršnu naredbu kojom se autoriziraju nove sankcije protiv sirijske vlade i Irana kao i onih koji ih potiču na koritešnje tehnologija koje im pomažu u nadgledanju i praćenju građana”, kazao je američki predsjednik, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.