NEMA VIŠE SAFETA, ZAIMA, MEHE, ŠABANA, BEBE, CUNETA… Bahatost će ubiti muziku

Rijetki poput Darka Lazića, Aleksandre Prijović, Kemala Hasića, braće Matić, Milice Pavlović, Slađe Mandić, Goce Tržan...uspješno se nose sa vremenom, ali većina ostalih će pasti u zaborav

Rad donosi osjećaje vrijednosti, daje smisao životu svih ljudi, pa tako i u svijetu muzike. Predanim radom dobiva se i svoje mjesto pod suncem jer samo se tako postaje dobar u svom poslu. Talenat nije dovoljan, sjajan vokal isto tako. Veliki trud priušti izuzetnost. Punom snagom i strastvenošću starija generacija je realizirala sve obaveze prema muzici. Čuvali svoje mjesto kvalitetom, svojom snagom ali i mudrošću jer to su zvijezde u pravom smislu riječi.

Vijek trajanja

Zvijezda je pjevač sa opusom koji traje, traje tokom njegovog života i sa njegovim odlaskom. Tako je i sa Safetom, Mehom, Zaimom, Cunetom, Lepom, Bebom, Zehrom, Milančetom… Poslije njih dolaze oni koji su se ugledali i učili od njih poput Šabana, Šerifa, Tome, Sinana, Nihada, Hanke, Brene, Ane, Marinka, Enesa, Ferida, Harisa, Cece… Postali i ostali uspješni.

Sa poštovanjem se pominju imena Harija, Tife, Merlina, Tonija, Željka, Gibonnija, Bregovića… Kod pomenutih imena nije bilo mjesta nadmenom ponašanju, to je ono kad postaneš uspješan pa se zaljubiš u sebe a umjesto da se još više trudiš oni se bacaju u defanzivu, troše energiju i obraz uspjeha po svojim društvenim mrežama, kupuju preglede, lajkaju…

Mlađa garnitura pjevača nisu više nije ono što ih je dovelo do vrha – dobra pjesma koja ostaje bezvremenski hit. Ima li sada dobre pjesme? Ima! No, koliki joj je vijek trajanja… Nije veliki jer su isuviše zauzeti sobom jer misle da će njihove internet stranice sve učiniti za njih.

Istina, tu ima imena novije generacije koja se itekako trudi oko svoje karijere, zadržavanja kvaliteta i svestranim pristupom što rekli kako treba. Trend je, čini se, blic period u muzici. Period u kome se brzo igra a na kraju bude „kako došao tako prošao“. Jesu li imali poštovanja prema poslu, nisu bili ozbiljni.

Muzika određenog faha nije postojala, ali su shvatili da na pravi način ostaju da plove u vremenu poput Darka Lazića, Aleksandre Prijović, Kemala Hasića, Matića, Slađe Mandić, Milice Pavlović, Goce Tržan…od ostalih, nažalost, većina će pasti u zaborav. A i pada.

Vrijeme koje dolazi donosi veoma težak period za muziku. Biće, tvrde upućeni u predviđanjima situacije, po onoj narodnoj „kako si posijao, tako ćeš i žnjati“. Tu su oni koji čvrsto i znalački gaze i osvajaju svijetao trag karijere, daju sve od sebe kako bi na pravi način ispisali svoje pjevačke opuse.

Postali aljkavi

A mnogo više onih koji su uz kratki uspjeh postali aljkavi pa će tako lagano da klize prema dnu. Oni zapravo ne umiju kao prethodnici, pružiti najbolje, zapanjiti publiku svojim glasom čistotom i dušom jer nisu igrali na kratkoročne i male periode. Sve ovo potvrđuju trajni hitovi generacija iza nas.

 

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana