Nezaposleno 26,3 miliona Evropljana: Mogućnost izbijanja socijalnih nemira

“Što je nezaposlenost veća, veća je i mogućnost izbijanja socijalnih nemira”, smatra Međunarodna organizacija rada (ILO). Ova organizacija upozorava na politiku koja zbog sve veće štednje zaboravlja tržište rada.

Prema informacijama Međunarodne organizacije rada (ILO) trenutno je nezaposleno 26,3 miliona Evropljana. To je skoro deset miliona više nego prije izbijanja krize 2008. godine. Evropsko tržište rada u prosjeku je dosta lošije u odnosu na period prije izbijanja krize. ILO navodi da je takvo stanje primjetno u 22 od 27 zemalja članica EU. Samo pet zemalja ima veću stopu zaposlenosti nego 2008. godine. To su: Austrija, Njemačka, Mađarska, Luksemburg i Malta.

ILO također navodi da je stopa nezaposlenosti u EU 10,9 posto, što je 4,1 posto više nego prije krize. Pri tome je nezaposlenost znatno povećana u zemljama eurozone nego u ostalim članicama EU. Tako je u februaru 2013. godine dostigla istorijski nivo od 12 posto. Također sve veći broj nezaposlenih konkuriše na sve manji broj novih radnih mjesta.

Sve više nezaposlenih

Od statističkih podataka su interesantniji zaključci koje izvlače stručnjaci za tržište rada. Onaj ko se vidi kao gubitnik zna zašto ILO upozorava na opasnost izbijanja nereda. Veoma slabe šanse na tržištu rada imaju tri grupe:

Mladi: Svaka četvrta osoba je nazaposlena. U Grčkoj i Španiji skoro svaka druga osoba. U 26 od 27 zemalja članica EU se broj mladih, koji su nezaposleni, u kriznim godinama povećao. Samo u Njemačkoj nije.

Osobe koje su dugo vremena bez posla: Broj ovih osoba se skoro udvostručio. 2008. godine je u EU bilo 5,8 miliona takvih, a trenutno ih je 11 miliona.

Niskokvalifikovani: Negativan razvoj na tržištu rada ovu grupu ljudi više pogađa nego osobe koje su visokokvalifikovane.

ILO vjeruje da je mogućnost izbijanja socijalnih nemira veća nego prije izbijanja krize. Međunarodna organizacija rada procjenjuje da je opasnost od izbijanja socijalnih nemira povećana u Grčkoj, Kipru, Italiji, Portugalu, Španiji, Sloveniji i Češkoj. Sa druge strane ILO navodi da je opasnost od izbijanja socijalnih nemira smanjena u Njemačkoj, Finskoj, Belgiji, Slovačkoj i Švedskoj.

ILO predlaže promjenu kursa

Sociolog Martin Diewald kaže da se situacija mora različito posmatrati – od države do države. U pojedinim evropskim zemljama nema velikih privrednih problema. Također i u zemljama koje su pogođene krizom građani reaguju različito. U Grčkoj su izbili nemiri u kojima je bilo i mrtvih, dok su protesti u Italiji i Španiji protekli mirno.

Da ne bi došlo do nemira ILO predlaže evropskim zemljama promjenu kursa – što dalje od mjera štednje, a bliže ciljanim podsticajima na tržištu rada. Miguel A. Malo, profesor ekonomije iz Španije kaže da “radna mjesta moraju biti cilj svih napora i jednako važna kao i kontrola budžeta ili drugi privredni ciljevi”.

Među zahtjevima Međunarodne organizacije rada su u najmanju ruku stabilne, a po mogućnosti i veće plate. Na taj način bi se podstakla privreda, jer bi radnici imali više volje za kupovinom. ILO također zahtjeva više kredita za mala i srednja preduzeća, kao i programe za zapošljavanje mladih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.