Nezavisnost Kosova je uspješna priča koja je stabilizovala region

Premijer Hashim Thaçi je uvjeren da će se stanje na sjeveru Kosova normalizovati i najavio da će sa Ivicom Dačićem pričati o paralelnim strukturama.

Thaçi je ocjenio da je problem oko spomenika OVPMB u Preševu bila “klopka Srbije postavljena tamošnjim Albancima”, te da cjenu negativnih poslijedica sada plaća Kosovo i zbog ingnorantnosti pojedinih preševskih političara.

U intervjuu bečkom dnevniku “Pres” Thaçi je najavio da će, tokom slijedećeg susreta sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, koji je zakazan za 22.februar, razgovarati o uklanjanju paralelnih bezbjednosnih struktura Srbije na sjeveru Kosova.

“Optimista sam da ćemo uspjeti da normalizujemo situaciju na sjeveru”, naglasio je on.

Thaçi je rekao da su na sastanku postignuti napredak i pojedini rezultati, navodeći kao primjer da se carine i porezi na oba prijelaza na sjeveru ubuduće naplaćuju po kosovskom zakonu i da najprije idu u budžet Kosova, odakle se prebacuju u jedan ekonomski fond za razvoj.

“Taj fond treba da finansira infrastrukturne projekte na sjeveru. Firme na sjeveru treba ubuduće da budu pod nadležnosti naših finansijskih vlasti”, objasnio je on.

Thaçi je dodao da je postignut dogovor i o održavanju lokalnih izbora na sjeveru po zakonima Kosova, a glasanje će, kako je rekao, organizovati OEBS.

Na pitanje zašto su odnosi sa Srbijom još uvijek tako teški i podložni tenzijama on je kazao da se iza Beograda i Prištine nalazi period od 100 godina “srpske okupacije”.

“Mi nismo samo politički i kulturalno tlačeni, već i ekonomski. Veoma je teško prevazići poslijedice te prošlosti. Vjekovna mržnja se ne može tako brzo ukloniti. Možda se nećemo nikada stvarno voljeti, ali sam uvjeren da ćemo dobro živjeti jedni pored drugih, u dobrom i tjesnom susjedstvu”, poručio je Thaçi.

Na konstataciju da je prije par nedjelja oskrnavljeno više srpskih grobalja on je naglasio da je kosovska vlada to oštro osudila.

“Nećemo dozvoliti kršenja prava manjina i da jednoj etničkoj grupi fali dlaka s glave. Neću dopustiti da se takvi događaji, kao što su bili 2004., ponove. Skrnavljenje grobalja sigurno nije naša tradicija. To je djelo neodgovornih pojedinaca koje je nanelo ogromnu štetu državi Kosovo”, rekao je on.

Međutim Thaçi je ova nedjela objasnio “eskalacijom u Preševu, koja je bila potpuno nepotrebna”.

On je ocjenio da se radilo o “klopci koja je postavljena tamošnjim Albancima od strane Beograda, i koja je imala negativne poslijedice na Kosovu”.

“Cjenu za to sada plaća Kosovo, a to je očigledno bio i cilj Srbije, podržana političkom ingnorantnošću pojedinih političara u Preševu”, podvukao je Thaçi.

Kada je riječ o članstvu u UN on je rekao da je Kosovo zemlja i država kao sve druge u regionu, koja je priznata od oko 100 država, među kojima i najmoćnijih svijeta.

“Kosovo će biti poštovana i ponosna članica UN, NATO, EU i Savjeta Evrope”, poručio je Thaçi dodajući da postoje problemi u Savjetu bezbjednosti UN, prije svega zbog Rusije.

On je rekao da su počeli pregovori o normalizaciji odnosa sa Srbijom, i time se smanjuje i razlog za Rusiju da blokira Kosovo u UN.”Nezavisnost Kosova je uspješna priča, jer je ona stabilizovala region”, poručio je premijer Kosova Hashim Thaçi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.