Nijedna ćerka ovo ne sme da čuje od majke

Dobro razmislite pre nego što izgovorite ovo.Ove rečenice gotovo sve majke izgovaraju na dnevnom novu, a da nisu ni svesne kakve posledice mogu da ostave.Ove rečenice preformulišite bolje, savetuju psiholozi:

Moraš da naučiš da kuvaš

Najveća greška je kada majka svojoj ćerki govori: „Treba da budeš fina, prijatna, moraš svima da se dopadneš, moraš da naučiš da kuvaš… Nema ništa loše u kuvanju, ali devojčica ovu rečenicu u svojoj glavi memoriše kao: „voleće me samo ako znam da kuvam i ako sam fina“. Ako hoćete da vam ćerka bude vešta u kuhinji, recite joj „hajde danas da zajedno napravimo ručak“, pa kada vidi kako mama uživa u tome, poželeće i samo to da nauči.

Svi muškarci žele samo jedno

Ovu rečenicu devojčice nikada ne bi trebale da čuju od svoje majke. Ili neku poput „Čim nađe bolju, on ode“.Zbog ovih rečenica devojčica će odrasti u uverenju da su baš svi muškarci isti i postaće povuče i zatvorene, zatvorene za ljubav.

Moraš da se udaš

Ako ćerki od 20 godina govorite da mora da se uda i da je već pred njom „poslednji voz“, dobro razmislite. Ako ste joj dok je bila mala govorili šta sve treba da uradi da bi se udala, a onda da su svi muškarci loši i da žele samo jedno, rezultata će biti – strah od intimnosti, zbližavanja i veze.

Ista si kao svoj otac

Stvaranje negativne slike o ocu je nedopustivo. Nije važno da li je otac u porodici ili majka odgaja dete bez njegovog učešća, neprihvatljivo je pretvaranje oca u demona. Ne možete da kažete ćerki da su njeni nedostaci nasleđeni od oca.

Ako je zaista bio loš, onda majka treba da prizna svoj deo odgovornosti za činjenicu da je upravo takvu osobu izabrala za oca svog deteta. Dete ovde nije krivo, zato to ne treba da joj namećete kao istinu.

Ništa ti ne znaš

Nikada ne smete da potcenjujete ili vređate svoje dete, jer će u protivnom stvoriti nezdravu sliku o sebi. Neće odrasti sa osećajem samozadovoljstva, samoprihvatanja i ljubavi prema sebi. Ovo je garancija njene nesrećne budućnosti.

izvor zenskikutak.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.