Nisam razumio zašto je moj otac stavio karanfilić u usta. Onda je došao dan kada je otkrio stvari koje se ne pričaju ni u apoteci!

Mnogo sam naučio od oca, što se u apoteci ne kaže! Kad sam bila dijete, još uvijek nisam razumjela zašto bi moj tata ponekad stavio krišku đumbira ili malo klinčića u usta. Mislio sam da mu se sviđa okus ili je možda povezano s dahom.
Onda me jednog dana, već u tinejdžerskim godinama, jako zabolio jedan zub. Čak su mi i desni bile upaljene, a bol se proširio po cijelom licu. Molila sam za tablete protiv bolova, a tata je iz kuhinje iznio vatu i rekao mi da je stavim na bolni dio.

 

Kako se ispostavilo, vata je sadržavala eterično ulje karanfilića, koje sadrži eugenol. Nije samo anestetik, već i baktericidan! Zatim sam nekoliko minuta morao žvakati komade sirovih karanfilića, a zatim ih ispljunuti. Nije bilo dobrog ukusa, ali vredelo je. Bol i upala su počeli da popuštaju iz dana u dan!

Ali ne samo karanfilić se može koristiti u takve svrhe! I cimet sadrži istu supstancu, a može se i koristiti!

Đumbir takođe privremeno ublažava zubobolju. Mali komadić treba staviti na bolni zub i ugristi ga. Bol će se uskoro povući! Mora se ponavljati u redovnim intervalima!

Ako prvi nisu pri ruci, bol možete ublažiti i toplom slanom vodom. Da biste to učinili, pomiješajte dvije kašičice soli u čaši tople vode. Ako se otopi, može se isprati.

Hladni oblog i luk također nude savršeno rješenje! Prije svega, sirovi bijeli i crveni luk ublažavaju zubobolju. Također možete naribati bolno, upaljeno područje!

preuzeto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.