Njemačka – Eldorado za trgovinu ljudima?

EU želi aktivno i konzekventno djelovati protiv trgovine ljudima: bolja zaštita za žrtve, oštrije kaznene mjere za trgovce ljudima. Ali jedna zemlja je pritom suzdržana – Njemačka.

U pravilu je uglavnom Njemačka ta koja zahtijeva pridržavanje zakonskih propisa. Ali sada izgleda tako kao da se uzorni učenik ni sam više ne pridržava pravila – kao na primjer kad je u pitanju borba protiv trgovine ljudima. UNICEF i organizacija za zaštitu djece od seksualnog iskorištavanja ECPAT kritiziraju sporu i nedovoljnu primjenu direktive Evropske unije za suzbijanje trgovine ljudima.

Ta direktiva, koja je na snagu stupila prije dvije godine, zahtijeva od zemalja članica da djelotvornije gone i oštrije kažnjavaju trgovce ljudima, a da pritom žrtve bolje zaštite. Rok za prijenos direktive u nacionalni zakon je istekao 5. travnja 2013., a Njemačka to još uvijek nije uradila.

Kritika njemačkim vlastima

Trenutačno se u Njemačkoj žustro raspravlja o primjeni te EU-direktive. “Prijedlog zakona Saveznog ministarstva pravde predviđa primjenu direktive jedan kroz jedan”, navodi glasnogovornik ministarstva. Ali glasnogovornik za unutarnju politiku CDU/CSU frakcije u Bundestagu Hans-Peter Uhl ne vjeruje da je tako:

“Ministarstvo pravde, koje vode liberali, planira samo proširiti već postojeće kaznene mjere na slučajeve trgovine ljudima s ciljem prosjačenja i na primjer sitnih krađa i trgovine organima.” To tome zastupniku međutim nije dovoljno, jer prijedlogom se, navodi on, ne predviđa potrebno pooštravanje kaznenog zakona u slučaju trgovine ljudima s ciljem seksualnog izrabljivanja.

I nevladine organizacije kritiziraju nedovoljnu oštrinu kaznenih mjera. “Kad netko jednu maloljetnicu na primjer iz Rumunjske dovede u Njemačku i prisili je na prostituciju, onda se to kažnjava u skladu s mjerama propisanim seksualnim zlostavljanjem i izrabljivanjem, ali ne i kaznama za trgovinu ljudima. A ovo drugo se, prema njemačkom zakonu, oštrije kažnjava”, kaže Rudi Tarneden, glasnogovornik UNICEF-a Njemačke.

Nekom trgovcu ljudima izreći presudu zbog prisilne prostitucije je teško ili gotovo nemoguće u Njemačkoj, kaže Hans-Peter Uhl. Razlog za to je što, prema važećem zakonu, teret dokaza leži na žrtvi. Pogođene žrtve međutim često uopće na daju iskaze – iz straha. “I kad neka žrtva u posljednjem trenutku da iskaz, ipak ga povuče, jer je ucjenjuju”, pojašnjava Uhl.

Maloljetnice iz istočne Evrope prisiljavaju na prostituciju

Prema procjenama Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE), trgovci ljudima svake godine u Zapadnu Evropu dovedu između 120.000 i 500.000 žena iz središnje i istočne Evrope te ih prisiljavaju na prostituciju. Mnoge od njih su maloljetnice.

Cilj trgovaca ljudima su često djevojke iz istočne Evrope, koje dovode u zapadnu Europu (na fotografiji: Frankfurt) i prisiljavaju na prostituciju

Pri tome su upravo djeca pod posebnom zaštitom: “Njima je potrebna veća zaštita nego odraslima i stoga su u većoj opasnosti da postanu žrtve trgovine ljudima”, navodi se u direktivi Evropske unije. Ali upravo u Njemačkoj se tim žrtvama pruža mala podrška. “Radi se o mladima, koje se dovodi u Njemačku i prisiljava na prostituciju i druge stvari. Kad ih se uhiti, onda u prvom planu ne stoji da su žrtve kaznenog djela, već da su sami počinili kazneno djelo ilegalnog boravka u jednoj zemlji”, kaže Tarneden iz UNICEF-a.

Mogući razlog za odgodu primjene

Samo se može špekulirati o tome zašto Njemačka odgađa primjenu EU-direktive, kaže Tarneden. “Poznato je da je u Njemačkoj zakon o strancima dosta oštar i restriktivan. Možda se Savezna vlada pribojava da bi se zakon o strancima mogao olabaviti kako bi se više zaštitile žrtave”, kaže Tarneden i dodaje da UNICEF kritizira takvo razmišljanje.

Zastupnik Hans-Peter Uhl ne vjeruje da bi u Njemačkoj uskoro moglo doći do primjene EU- direktive. “Tu temu ćemo morati pomjeriti na termin iza parlamentarnih izbora u rujnu”, kaže on. Protiv Njemačke bi međutim mogla biti podnesena tužba u Europskom sudu za ljudska prava zbog propuštanja roka za primjenu direktive Evropske unije. Ali to je ministarstvu pravde svejedno, uvjeren je Uhl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.