Njemačka Grčkoj za ratne štete duguje 162 milijarde eura?

Zaključak izvještaja skupine grčkih stručnjaka jest da “Grčka nikada nije primila nikakvu kompenzaciju ni za kredite koje je bila prisiljena dati Njemačkoj ni za štete nastale tijekom rata”.

Grčka razmišlja da od Njemačke zatraži 162 milijarde eura na temelju ratnih šteta iz 2. svjetskog rata, piše Huffington Post.

Atina je napravila tajni izvještaj u kojem stoji kako im pripadaju ratne odštete koje su dovoljne da bi riješili svoju tešku dužničku krizu, napisao je Der Spiegel.

“Nije vrijeme za borbu s Berlinom”

No Grci nisu baš sigurni da će i službeno zatražiti plaćanje odštete jer strahuju da ne naljute najbogatiju državu eurozone. Grčki mediji nemaju toliko obzira prema Nijemcima, a tome svjedoči i naslovnica novina To Vilma na kojoj je stajalo “Što nam duguje Njemačka”.

Skupina grčkih stručnjaka mjesecima je pripremala tajni izvještaj na 80 stranica u kojem se navodi i nekoliko mogućih scenarija kako bi Njemačka mogla otplatiti dug. Njihov zaključak je bio da “Grčka nikada nije primila nikakvu kompenzaciju ni za kredite koje je bila prisiljena dati Njemačkoj ni za štete nastale tijekom rata”.

– Ovo nije vrijeme za pokretanje borbe s Berlinom – rekao je visoki dužnosnik grčke Vlade, što bi značilo da vlast u Ateni najvjerojatnije u bliskoj budućnosti neće tražiti taj novac od Njemačke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.