Njemačka traži brži povratak izbjeglica

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Hermann (CSU) zahtijeva integraciju izbjeglica, ali isto kaže da treba još brže vratiti sve na one koji zloupotrebljavaju pravo na azil.

Prema Hermannu, dosljedna politika prema tražiteljima azila i izbjeglicama znači “dati pravu pomoć izbjeglicama, ali i da se svima onima koji zloupotrebljavaju sistem da do znanja da ne mogu ostati zauvijek u njihovu državu.”

“To znači da, ako je neko prihvaćen kao izbjeglica, onda mora nastaviti integraciju i da sam poboljša situaciju”, izjavio je u petak Herrmann za Bavarsku televiziju, Bayerischer Rundfunk. Prema njegovim riječima, to uključuje i “dobro obrazovanje i obuku, kako bi se izbjeglice bolje integrisale na tržištu rada”.


U isto vrijeme Hermann je pozvao na brzi povratak one koji zloupotrebljavaju zahtjev za azil. Kada je zahtjev za azil odbijen, onda “logičan zaključak mora biti da ta osoba mora brzo napustiti zemlju i to moramo insistirati. U tom smislu, povratak nije “ksenofobija, ali je rezultat ustavnog procesa”, rekao je političar is tranke CSU-a.

List “Süddeutsche Zeitung” je citirao prijedlog CSU za brži proces prijave za tražitelje azila u Njemačkoj. 

U članku tih novina stoji da u prosjeku, proces traženja azila u Njemačkoj mnogo traje nego u susjednim zemljama, kao što je Švicarska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.