Njemački zakon poznaje samo jedno državljanstvo

Vlada Schleswig-Holsteina pokrenula je inicijativu o reformi zakona o državljanstvu. Pod motom „Dvojno državljanstvo stimuliše integraciju!“ zatraženo je da se Njemačka prilagodi globaliziranom svijetu.

Pod motom „Dvojno državljanstvo stimuliše integraciju!“ ministar unutrašnjih poslova Andreas Breitner je na saveznoj konferenciji o integraciji u Dresden-u iznio stavove svoje vlade i zauzeo se za uvodjenje dvojnog državljastva. On kaže da ljudi imaju često više kulturnih korijena i ne samo jednu domovinu. Njemački zakon o državljanstvu se mora prilagoditi novom globaliziranom svijetu i dozvoliti dvojno državljanstvo.

Alija Mehić već 20 godina živi u Kielu. Došao je kao izbjeglica iz BiH, tada još kao dječak. On je državljanin BiH, posjeduje dozvolu boravka i radnu dozvolu u SR Njemačkoj. On kaže da bi pored bosanskog rado prihvatio i njemačko državljanstvo.“ Ja ne želim svoj bosanski pasoš da gubim da bih uzeo njemački. Nije mi potrebno da mijenjam. A kada bih mogao da imam dva rado bih uzeo i njemački!“

Izuzeci u zakonu

Njemački zakon o državljanstvu ne poznaje dvojno državljanstvo. Za dobivanje njemačkog državljanstva stranci moraju da se odreknu državljanstva zemlje iz koje dolaze. Isto važi i za njemačke građani koji prihvataju strano državljanstvo. Oni moraju da se odreknu njemačkog državljanstva. U Saveznom ministarstvu za unutrašnje poslove u Berlinu su nam rekli da postoje izuzeci. Građani iz evropske zajednice, koji potiču iz višenacionalnih brakova, ne moraju da se odriču starog državljanstva. Izuzeci su i azilanti. O njihovim zahtjevima se raspravlja pojedinačno. Djeca stranaca rođena u SR Njemačkoj moraju da se odluče do svoje 23 godine koje će državljanstvo da prihvate.

Ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne zemlje Schleswig Holstein Andreas Breitner pokrenuo inicijativu za promjenom zakona u Njemačkoj.

„Imamo trenutno opciju da mladim ljudima stavimo pištolj na grudi i da kažemo birajte ili ćeš postati Nijemac ili gradjanin zemlje iz koje si došao.“ kaže ministar unutrašnjih polova Schleswig Holstein-a Andreas Breitner. O ishodu konferencije o integraciji u Dresdenu on je rekao: „Naš prijedlog je odbijen od strane članova CDU. Vlade drugih saveznih država nemaju pozitivan stav prema našim prijedlozima. Oni odbijaju dvojno državljanstvo i stoje na sasvim drugim pozicijama.“

Imovina u BiH

Faruk Burazerović posjeduje njemačko državljanstvo. Došao je prije 20 godina u Njemačku kao izbjeglica. On kaže da u BiH još uvijek ima svoje imovine i dodaje da kao njemački državljanin sa tim nema nikakvih problema. „Prijavio sam se sa njemačkim pasošem, moj posjed ostaje u mom vlasništvu. Jedna parcela je rasporedjena na nas četvero, ja plaćam više nego oni, mislim da je to 30% više.“

Gradjani BiH da bi dobili njemački pasoš morati će se i dalje odricati državljastva BiH. U odjelu za strance u Kiel-u su nam rekli da oni gradjani BiH koji pored bosansko-hercegovačkog posjeduju državljanstvo Republike Srbije ili Republike Hrvatske moraju se odreći i državljastava tih zemalja. Svaki zahtijev za dodjelu državljastva Odjel za strance provjerava u konzulatima spomenutih država.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.