Njemačka opozicija ne želi slati vojsku na Kosovo

Dok su svi upirali oči u Afganistan, konfliktni potencijal na sjeveru Kosova se jasno povećao, kaže Omid Nouripour, portparol za pitanje odbrane opozicione partije Zeleni, prebacujući vladi u Berlinu da je prerano redukovala broj njemačkih vojnika na Kosovu.

Ekspert za pitanje odbrane njemačkih liberala Elke Hoff zahtijevala je od EU zemalja da pojačaju svoj politički angažman u regionu, u šta spada i brzo stavljanje na raspolaganje međunarodnih sigurnosnih snaga da, kako je rekla, situacija ne bi eskalirala. Predsjedavajući njemačkog udruženja vojnika i članova njihovih porodica, koje okuplja oko 200.000 članova Ulrich Kirsch izrazio je sumnju povodom slanja njemačkih vojnika na Kosovo.

Biće jasno koliko je led tanak, rekao je Kirsch, prebacivši Vladi Srbije da premalo čini da bi smirila etnički konflikt, prenosi njemačka štampa.
Njemačka vojska potvrdila je da će rasporediti snage za brzu intervenciju od 550 vojnika na Kosovu kako bi ojačala tamošnju misiju NATO-a, zbog porasta tenzija uoči održavanja izbora u Srbiji 6. maja. Na Kosovu je sada stacionirano oko 5.800 vojnika, od kojih je 1.300 pripadnika njemačkih oružanih snaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.