Njemačka ulaže 28 miliona evra u Kosovo

Njemačka planira ove godine sa skoro 28 miliona eura podrži projekte koji su usmjereni na poboljšanje životnog standarda i približavanje Kosova EU, priopćila je veleposlanstvo te zemlje u Prištini.

Nakon uspješno okončanih konzultacija s kosovskom vladom planirana je realizacija novih projekata iz oblasti energetike i voda i nastavak projekata unapređenja gospodarstva i školstva, navodi se u priopćenju.

Kako se precizira, njemačka vlada za ovu suradnju planira ove godine izdvojiti 27,7 miliona eura.

U oblasti energetike, Njemačka planira ponovno podrži kosovsku vladu u proširenju kapaciteta mreže za opskrbu električnom energijom, kako bi stanovništvo imalo izravnu korist od toga i istovremeno bio otvoren put za integraciju kosovskog tržišta struje u europsko.

Financijska sredstva, koja su 2010. godine odobrena za izgradnju postrojenja za pročišćavanje voda, biće dodatno povećana, a unapređenje poljoprivrednog razvoja i potpora stručnim centrima u oblasti stručnog obrazovanja je nastavak aktualnih projekata u ovoj oblasti, podsjeća se u priopćenju.

Njemačka je nakon SAD drugi najveći donator za Kosovo. Od početka suradnje 1999. godine, Njemačke je uložila oko 400 miliona eura u obnovu i razvoj Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.