Nova afera s mesom: Ljudi jeli pse?

Nakon afere sa konjskim mesom, u Britaniji je na pomolu nova afera. Sumnja se da je meso iz „jagnjećeg karija“ pseće, piše Jutarnji list.

Taj list navodi da je BBC naručio analizu pomenutog mesa iz čak šest restorana u Londonu, ali stručnjaci nisu uspjeli da utvrde čijeg je ono porijekla.

Ta analiza je pokazala da meso u „jagnjećem kariju“ nije piletina, svinjetina, govedina, konjetina, niti jagnjetina. Za sada se sumnja da bi meso moglo biti pseće, a sasvim je sigurno, kako su pokazale analize, da nije ljudsko.

„Ovo je zastrašujuće, jer ako nije ni jedno meso koje poznajemo, šta je onda? Odakle je uvezeno? Gdje je životinja zaklana? Je li meso uopšte higijenski ispravno? Je li prekriveno bakterijama?“, zapitao je britanski nutricionista Sarinder Pul.

Osim toga, otkriveno je i da je jedno jelo koje se prodaje kao govedina uglavnom sadržalo piletinu i krv, a u jednoj pljeskavici uopšte nije bilo govedine.

Ovi navodi zapravo su dio dokumentarca koji je emitovan na BBC 3 u utorak uveče i koji je izazvao oštre zgrađavanje javnosti, prenosi Jutarnji list i konstatuje da su Britanci mislili da situacija s mesom ne može biti gora od one nastale nakon afere s konjetinom.

Konjetina se, podsjetimo, umjesto govedine prodavala, između ostalog, i lancima brze hrane kao što je „Burger King“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.