Nova hapšenja generala u Turskoj

Ne postoji odredba za kauciju u Turskoj i pritvor se može produživati mjesecima.

Među pritvorenim oficirima je i penzionirani general Cevik Bir, javlja Reuters.

Oni su 28. februara 1997. godine prisilili vladu tadašnjeg premijera Necmettina Erbakana da podnese ostavku, nakon što su je osumnjičili da ima fundamentalistički program i da vraća zemlju u šerijat.

Zabranjen rad stranke

Prošle sedmice pritvorena je još jedna grupa oficira, koja je osumnjičena da je učestvovala u ovom “modernom” vojnom udaru.

U “Partiji blagostanja” premijera Necmettina Erbakana, koja je tada otjerana s vlasti, visoki funkcioneri bili su sadašnji predsjednik Turske Abdullah Gül, kao i premijer Recep Tayyip Erdogan.

Ona je, u međuvremenu, zabranjena i na njenim temeljima je osnovana sadašnja vladajuća Partija pravde i razvoja, koja je 2002. godine osvojila vlast.

Turska armija je u posljednjih pet decenija, pored ovog “modernog” udara, oborila još tri vlade: 1960, 1971. i 1980. godine.

Početkom mjeseca u Ankari je počelo suđenje dvojici bivših generala koji su izveli krvavi vojni udar 12. septembra 1980. godine.

“Turska više nije zemlja vojnih udara i miješanja armije u politiku”, izjavio je povodom najnovijih procesa premijer Erdogan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.