NOVA TEHNIKA POSMATRANJA: Istraživanje pokazalo koliko traje oštećenje na plućima nakon korone

Zbog prvih nalaza istraživanja, u planu je ispitivanje do 100 osoba kako bi se utvrdilo da li se to dešava i pacijentima koji nisu imali jake ili nisu imali nikakve simptome.

Najnovije istraživanje pokazalo je da virus Covid-19 može da uzrokuje abnormalnosti pluća i više od tri mjeseca nakon zaraze virusom.

Istraživanje je urađeno na Univerzitetu Oxford, a naučnici su koristili novu tehniku posmatranja kako bi identifikovali oštećenja koja nisu uočena klasičnim ispitivanjem, prenosi BBC.

Kako se navodi, naučnici su koristili gas ksenon tokom skeniranja magnetnom rezonancom kako bi dobili snimke oštećenja na plućima.

Nova tehnika sastojala se od toga da pacijenti prilikom snimanja udišu gas, a takav način snimanja obavljen je na 10 pacijenata starosti od 19 do 69 godina, od kojih je njih osam imalo kratak dah, a neki su se žalili na umor i tri meseca nakon bolesti, iako nisu bili na intenzivnoj njezi za vrijeme bolesti. Tokom skeniranja, kod tih osam pacijenata pokazala su se oštećenja pluća isticanjem područja u kojima zrak ne ide lako u krv.

Zbog prvih nalaza istraživanja, pišu “Nezavisne novine”, u planu je ispitivanje do 100 osoba kako bi se utvrdilo da li se to dešava i pacijentima koji nisu imali jake ili nisu imali nikakve simptome.

Dodaje se i da je cilj toga da se otkrije da li se oštećenje pluća stalno dešava i da li je stalno ili privremeno.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook