Novi detalji oko rasistički motiviranih ubistava u Njemačkoj

Na vidjelo su izašle nove informacije o rasistički motiviranim ubistvima u Njemačkoj, koja su obilježila period od 2000.g do 2007. godine.

Procurila je informacija da je obavještajna služba savezne države Thuringen namjeravala angažovati Beate Zschaepe – članicu Nacionalsocijalističkog podzemlja, kao insajdera. Međutim, činjenica da je Zschaepe ovisnica o narkoticima odvratila je obavještajce od ideje da od nje naprave “krticu”.

Istražna komisija koju je formirao njemački Bundestag nastavila je sa radom, nakon novogodišnjih praznika. Komisija je ispitivanjem aktivnih i bivših uposlenika došla do saznanja da su neki od agenata obavještajne službe savezne države Thuringen zapravo bili članovi terorističke organizacije.

Clemens Binninger, član istražne komisije, pročitao je svjedočenje bivšeg službenika iz Thuringena, u kojem je otkrivena namjera da Zschaepe početkom ‘90-tih bude angažovana kao insajder. Binninger je izjavio da je za komisiju bilo nešto sasvim novo, pa je žalio da Komisija sasluša osobu koja je iznijela pomenute informacije.

Hartfrid Wolff, još jedan od članova Komisije, izjavio je da postoje indikacije da su članovi terorističke organizacije bili povezani sa narko krugovima i ovisnicima, te je oštro reagovao jer je sve do sada ova informacija prešućivana i bila izvan saznanja  Komisije.

Trenutne se vode debate da li je Zschaepe kao jedini preživjeli član bande zaista bila angažovana od strane obavještajne službe.

Međutim, obavještajna agencija odlučno odbacuje navode

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.