Novi lijek za hronične bolesti?

Naučnici su ustanovili da riblje ulje i aspirin mogu pomoći u ublažavanju simptoma hroničnih upalnih bolesti kao što je artritis.
 
Američki naučnici su dokazali da riblje ulje i aspirin zajedno imaju odlično djelovanje u ublažavanju upale koja uzrokuje nastanak raznih bolesti, uključujući bolesti srca, rak, artritis i Alzheimerovu bolest. Upala je prirodan odgovor tijela na prisutnost stranih tijela i ozljedu.

Aspirin, kao i omega 3 masne kiseline, ima protuupalno djelovanje. Ako se uzimaju zajedno mogu regulirati djelovanje imunološkog sistema.

Kada se u tijelu dogodi nešto loše, ono će automatski reagirati na način da problem treba ukloniti, a simptomi hronične upale su znak da tijelo pokušava samo sebe izliječiti.

Hronična upala, koje se ne liječi, može uzrokovati oštećenja srca i moždanih stanica, što povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Također može smanjiti osjetljivost tijela na inzulin i uzrokovati nastanak dijabetesa.

Omega 3 masne kiseline se nalaze u masnoj ribi (losos, sardine), piletini, orašastim plodovima, kelju, špinatu i biljnim uljima. Aspirin se već godinama koristi za smanjenje rizika od nastanka bolesti srca i krvožilnog sistema.

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Chemistry & Biology, ističu da se, prije nego počnete konzumirati omega 3 masne kiseline i aspirin zajedno, svakako posavjetujete s liječnikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.