Obilježavanje Dana planete Zemlje na Kosovu

Program za razvoj Ujedinjenih Nacija (UNDP) organizuju, povodom Dana planete Zemlje, premijeru filma “Jedan dan na zemlji”.

Kao dio obielježavanja Dana Zemlje, ovaj film biće prikazan u preko 160 zemalja širom svijeta u istom danu.

U dijelu filma koji se odnosi na Kosovo prikazana je goranska priprema mlade pred samo vjenčanje, kao i prateći običaji jedne svadbe na Gori.

U manifestaciju obeležavanja Dana planete Zemlje učestvuje i misija USAID-a na Kosovu.

Direktorka Misije USAID-a na Kosovu, Morin Šoket prisustvovala je juče  aktivnostima koje su povodom današnjeg obilježavanja održane u Prištini  i to: kutak za recikliranje, kutak za slikanje, kutak za bojenje lica, kutak za reciklirani papir, i „zeleni“ informativni kutak, gdje su mladi informisali posjetioce o pitanjima i činjenicama vezanim za životnu sredinu.

Obilježavanje dana planete zemlje biće nastavljeno i danas u parku Grmija, uz podršku Programa USAID-a gdje će biti promovisano podsticanje mladih da se bave dobrovoljnim radom tokom obilježavanja Dana planete Zemlje.
     
Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Skupština Ujedinjenih nacija je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.