Očistite filter klima uređaja bukvalno u tri poteza: Više nikad nećete plaćati majstora!

Klima uređaj vjerovatno je najpoželjnija sprava za ljeto, ali nemojte da čekate velike vrućine da ga po prvi put uključite. Kako bi on savršeno radio i pritom bio dobar za vaše zdravlje, obvezno je da ga prije svake ljetnje sezone temeljno učistite iznutra.

Zamislite šta je sve završilo u filteru i tokom svih ovih mjeseci stajalo i taložilo se! Prljav filter znači, vjerovali ili ne, prljav vazduh koji udišete, a to nije nešto što želite sebi i svojoj porodici!

Umjesto da zovete majstore da obave posao (a i to je legitimna opcija), zašto ne biste sami zavrnuli rukave i pripremili klimu za novu sezonu hlađenja? Možda se čini komplikovano, ali zaista nije. Samo slijedite ove korake:

1. Sigurnost je na prvom mjestu, pa najprije isključite uređaj iz struje.

2. Sada skinite prednju masku klime. Obično se ona skida vrlo lako, jednostavnim potezanjem prema sebi. Na nekim uređajima je ipak pričvršćena šrafovima, pa će vam trebati šrafciger.

3. Kad skinete masku, odmah ćete ugledati filter, koji se nalazi upravo iza prednje maske uređaja. Jednostavno ga izvadite, ali pazite na eventualne oštre objekte koji bi mogli da stoje iza njega.

4. Odnesite filter do sudopere, kade ili lavaboa i operite ga. U zavisnosti od količine prljavštine koja se nakupila, najobičnije ispiranje toplom vodom trebalo bi bude sasvim dovoljno. Ako ne, možete da upotrebite sapun ili deterdžent za veš, kao i da ga očistite pomoću četkice za zube.

5. Na kraju, pobrinite se da je filter potpuno suv prije nego što ga vratite na početnu poziciju. Uglavite ga na mjesto s kojeg ste ga skinuli. Obično se čuje “klik” koji sugeriše da je filter pravilno postavljen. I to je sva mudrost!

Pogledajte kako to detaljno izgleda u videu ispod:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.