Od UN-a se zahtijeva novo ljudsko pravo – pravo na zdravu planetu

Upravo sada na┼í planet nikada nije bio bolesniji. Kriza klime i bioraznolikosti ve─ç su zaprijetile opstanku ─Źovje─Źanstva, a ova pandemija gurnula nas je korak bli┼że rubu.

Vi┼íe od 100 organizacija civilnog dru┼ítva ┼íirom svijeta putem kampanje #1Planet1Right pozvalo je Ujedinjene narode (UN) da dodaju novi ─Źlanak Op─çoj deklaraciji ljudskih prava – op─çe pravo na zdrav prirodni okoli┼í. Ako uspiju, taj amandman bio bi prvi dodatak deklaraciji otkad je za┼żivjela 1948. godine, stoji u saop─çenju.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 23 posto smrtnih slu─Źajeva na svijetu povezano je sa ┼ítetom i uni┼ítenjem na┼íeg prirodnog okoli┼ía, dok stotine miliona ljudi pati od bolesti povezanih s nezdravim i neprirodnim okoli┼íima.

Ovo novo ljudsko pravo mo┼że pomo─çi osigurati da globalni zeleni oporavak uzme u obzir izvanredna stanja vezana i uz bioraznolikost i uz klimu.

Kampanja #1Planet1Right od UN-a je na Dan planeta Zemlje slu┼żbeno zatra┼żila novo ljudsko pravo, a pritisak na UN ─çe nastaviti i pokretanjem globalne peticije.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐