Odbijen zahtjev za uvid u birački spisak – 15% Muftijinih glasača nije upisano!

Muftija Zukorlić je kao osnov za svoje sumnje naveo da „određeni procenat birača nije u spisku, što je dokazano po broju ljudi čiji potpisi su odbijeni u slučaju predsedničke kandidature, ali i na drugim listama za lokalne i parlamentarne izbore”.

Muftija danas obavijestio misiju ODIHR za posmatranje izbora

Muftija Zukorlić je upoznao goste sa problemima oko brisanja glasača iz biračkih spiskova, podvlačeći da oko 15% birača koji su podržali njegovu kandidaturu nisu upisani u Jedinstveni birački spisak, a da pri tom RIK i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu ne dozvoljavaju predstavnicima njegovog Štaba da provjere o kojim licima se radi kako bi se isti blagovremeno upisali u birački spisak.

On je također upoznao Misiju ODIHR-a sa činjenicom da čelnici SDP-a Rasima Ljajića i funkcioneri lokalne uprave Novi Pazar posjeduju bazu podataka birača koji su podržali njegovu kandidaturu i danima ih pokušavaju zaplašiti, ucijeniti i odvratiti od podrške Muftiji Zukorliću.

Muftija Zukorlić je također informirao predstavnike Misije ODIHR-a o zloupotrebi medija i nekorektnosti izvještavanja o aktivnostima svih predsjedničkih kandidata, sa posebnim akcentom na javne servise RTS, Tanjug i Regionalnu televiziju Novi Pazar.

Muftija Zukorlić je Misiji ODIHR-a predao pismo sa pratećom argumentacijom u kojem su detaljno obrađeni sve dosadašnje neregularnosti izbornog postupkaod strane državnih organa koji su zaduženi za predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore zakazane za 6. maj 2012. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.