Odrastao kao siroče, a jednom ženom se ženio tri puta

Čuveni Dragan Bojanić Gidra rođen je 13. juna 1933. godine u Kragujevcu, a u najranijoj mladosti život ga je postavio pred najveće izazove, pošto je nakon Drugog svjetskog rata izgubio oba roditelja i ostao siroče. Gidrina majka Novka umrla je od tuberkuloze, a kada je glumac imao devet godina, streljali su njegovog oca Jocu koji je bio vojni oficir. Gubitak porodice nije uspio da slomi njegov duh, pa je u rodnom gradu završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća, a kasnije je u šali ovu obrazovnu ustanovu nazivao i konzervatorijum. Nakon mature, godinu je radio u fabrici konzervi, ali ljubav prema umjetnosti i sceni bila je jača od svega.

Pod pseudonimom Antoni Gidra šezdesetih godina prošlog vijeka snimio je više od deset vestern i akcionih filmova u Italiji, a za ostvarenje Balada o revolverašu reditelja i scenariste Alfija Kaltabijana, koje je premijerno prikazano 1967. godine, dobio je i nagradu. Za lik partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića Svadba nastalom prema istoimenom romanu Mihajla Lalića, na festivalu u Puli 1974. godine osvojio je Zlatnu arenu. Ipak, najveću slavu i popularnost na prostorima bivše SFRJ zaslužio je ulogom Žike Pavlovića u deset dijelova filma Lude godine, koji je sniman od 1978. do 1992. godine.I pored mnogobrojnih poslovnih angažmana, daroviti i uvijek nasmijani umjetnik uvijek je imao vremena za svoje najmilije. Naime, na studijima glume, na svojoj klasi upoznao je dvije godine stariju kolegicu Ljiljanu Kontić, s kojom je od tada bio u vezi. Svoju romansu Ljalja, kako je Gidra često zvao svoju dragu, i glumac održavali su i poslije studija dok je ona bila u pozorištu u Užicu, pa zatim u Vršcu. Vjenčali su se 1966. po njenom povratku u Beograd, a četiri godine kasnije dobili su i kćerku Jelenu. Suprugu i bebu glumac je dočekao ispred porodilišta sa troja kola punih muzičara iz Skadarlije. Ljiljanina i Gidrina ljubav često je poprimala obrise filmskih obrta, pa se jedan od najcjenjenijih parova rastajao čak dva puta, ali su se na kraju, kada bi prošle nesuglasice, uvijek vraćali jedno drugom.

U vrijeme raspada bivše Jugoslavije, glumac koji je bio omiljen kod svih naroda i narodnosti, razbolio se od raka jednjaka. Preminuo je 11. novembra 1993. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Njegova supruga Ljiljana Kontić poživjela je dvanaest godina poslije odlaska čovjeka svog života, a preminula je 17. jula 2005. i sahranjena je pored svog supruga. 

 

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana