OHRABRUJUĆI PODACI: Pfizerova vakcina protiv koronavirusa daje snažnu zaštitu već nakon prve doze

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) provela je detaljnu analizu vakcine protiv koronavirusa koje proizvode Pfizer i BioNTech te su zaključili da vkcina “zadovoljava sve kriterije uspješnosti” u kliničkoj studiji.

Time se sugerira da bi FDA uskoro mogla dati zeleno svjetlo za početak vakcinisanja američkog stanovništva ovom vakcinom, piše New York Times.

FDA je u utorak objavila dvije odvojene analize, jednu koju su napisali njihovi vlastiti naučnici i jednu koju su napravili sami proizvođači vakcine – Pfizer i BioNTech.

Sama Agencija za hranu i lijekove istaknula je “razne benefite” ove vakcine. Među njima je i smanjenje rizika od zaraze nakon najmanje sedam dana nakon primanja druge doze. Pfizer pak kaže da dvije primljene doze daju punu zaštitu od zaraze.

FDA je dodala i da vakcina pruža “snažnu zaštitu protiv koronavirusa” već desetak dana nakon primanja prve doze. No. nejasno koliko dugo bi ta zaštita trajala bez primanja i druge doze, navodi NYT.

Pfizer tvrdi da je efikanost vakcine nakon prve doze 52 posto, dok je nakon druge doze veća od 95 posto.

Ono što je također važno je to da vakcina djeluje bez obzira na dob, težinu i rasu volontera koji su ga primili. Također, tokom kliničkog istraživanja nisu zamijećene ozbiljnije nuspojave vakcine, ali je mnoštvo volontera u studiji ipak osjetilo bolove i povišenu temperaturu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook