Optimistični ljudi imaju manji rizik od moždanog udara

Oni su obrađujući podatke iz više od 200 ranijih istraživanja utvrdili da je rizik od tih bolesti dvostruko manji među optimističnim pojedincima.

Autori istraživanja ipak ističu da njihov rad sugerira da postoji veza ali ne smatraju to još dokazom da osjećaj zadovoljstva štiti od bolesti srca i krvnih žila.

Takve osobe općenito su zdravije, a naučnici smatraju da osjećaj zadovoljstva životom može smanjiti rizike poput visokog krvnog tlaka ili povišene koncentracije kolesterola u krvi.

Nuačnici su utvrdili su da faktori poput optimizma, zadovoljstva životom i sreće povezani sa smanjenim rizikom pojave bolesti srca i krvnih žila, bez obzira na dob osobe, njezin društveno-ekonomski status, pušenje ili tjelesnu masu.

Upozoravaju pri tom da je uočeno da osobe koje se opisuju sretnijima zdravije žive, odnosno vježbaju i zdravo se hrane što također utječe na bolesti srca i krvnih žila.

Većina ranijih istraživanja bavila se utjecajem stresa i depresije, a ne sreće i optimizma, i pokazale su da su stres i depresija povezani s bolestima srca.veli naučnici s Harvarda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.