Osam stvari koje trebate znati o trovanju hranom

Trovanje hranom se uvijek može desiti. Kako zbog naše nepažnje, tako i zbog grešaka proizvođača, pa i prodavača. Ipak, neke stvari možete učiniti da smanjite rizik.

stomacne tegobe1. Koristite čistu vodu i hranu. Meso se najčešće povezuje sa bolestima, koje se prenose hranom, posebno piletina, svinjetina, riba. Najpodložnija je sirova hrana.

2. Pazite kada kupujete. Pažljivo pogledajte etikete i rok trajanja. Ohlađene i zamrznute namirnice kupujte posljednje. (Saznajte kako da odaberete što zdraviju hranu za vašu porodicu)

3. Pravilno čišćenje hrane može biti jedan od najvažnijih načina spriječavanja trovanja. Naravno, pranje ruku je obavezno prije pripremanja jela. Iako ne možemo na ovaj način sprečiti neke veće zaraze, možemo bar manje.

4. Razdvajajte hranu – na taj način sprečavate prenos. Posebno budite pažljivi i odvajajte sirovu hranu od drugih namirnica prilikom kupovine i kuhanja. Koristite i različite daske za seckanje.

5. Kuhanje hrane je vrlo važno. Kako živimo u društvu gdje nam na tržnice i u mesnice iznose hranu slabo kontrolisanog porijekla i kvaliteta, za sada se možemo braniti vrlo visokom temperaturom. Dugo kuhanje vas u nekim slučajevima može spasiti. Posebno pazite da jaja budu tvrdo kuhana.

6. Držite namirnice u frižideru. Bakterije ne vole hladnoću. Ona usporava njihov razvoj.

7. Obavezno posjetite ljekara i prijavite trovanje. Prijavite gdje ste kupovali namirnice, jer je to vaše pravo potrošača.

8. I na kraju, ako ipak niste sigurni da li je hrana ispravna ili ne, prava odluka je – smeće! Bolje sprečiti nego liječiti. Imajte to na umu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.