Osmani: Držanje Kosova izolovanog u suprotnosti je sa vrijednostima EU

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je svaki scenario za promenu granica zemalja koje teže integraciji u EU u suprotnosti sa evropskim vrednostima.

Povodom Dana Evrope, Osmani je rekla da nas ovaj dan podseća koliko je važan produktivan mir između naroda i država i orijentacija ka zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Prema njenim rečima, držati proevropski narod, narod na Kosovu, izolovanim suprotno je tim vrednostima.

“Svaki scenario za promenu granica zemalja koje teže integraciji u EU takođe je u suprotnosti sa ovim vrednostima”, naglasila je Osmani.

“Prvo promovišući trgovinsku saradnju, a zatim kulturnu i etničku raznolikost, EU je postala projekat koji je oživeo ekonomski razvoj, stvorio blagostanje za njene građane i postao entitet koji je postao sinonim za svetski mir i stabilnost. Stoga Kosovo ima jasnu stratešku orijentaciju za članstvo u EU”, poručila je Osmani u objavi na Fejsbuku.

Vrednosti koje je EU utkala u svoje temelje jednako su važne i danas kao pre 70 godina, navela je ona i dodala da držanje proevropskog naroda, stanovnika Kosova, izolovanim je u suprotnosti sa istim tim vrednostima.

“Svaki scenario za promenu granica zemalja koje teže integraciji u EU takođe je u suprotnosti sa ovim vrednostima. Nadamo se da će danas, 70 godina kasnije, kao i uvek u EU, prevladati sjajni umovi, poput Roberta Šumana, i raditi na miru, stabilnosti i solidarnosti i ujedinjeno protiv onih koji promovišu mržnju, podele i diskriminaciju”, istakla je Osmani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.