Osmani: Nisam protiv LDK, usprotivila sam se Thaçijevom dekretu

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da se obratila Ustavnom sudu kako bi uputila primedbu da je predsednik Kosova Hašim Tači pripisao sebi nadležnost Skupštine Kosova.

Osmani je u emisiji “Pressing” na prištinskoj televiziji T7 istakla da nije govorila o novim izborima koje traži Pokret Samoopredeljenje, kao i da se nije usprotivila Demokratskom savezu Kosova (DSK).

“Reći da sam protiv DSK-a nema veze sa istinom, samo sam se usprotivila predsednikovom dekretu. Samoopredeljenje govori o novim izborima, a to uopšte nije tema onoga čime sam se ja bavila”, poručila je predsednica Skupštine Kosova.

Prema njenim rečima, bilo bi neodgovorno da je ćutala u ovoj situaciji, jer je predsednik oduzeo nadležnost Skupštini Kosova.

“Obratila sam se sudijama Ustavnog suda kao predsednica Skupštine Kosova, a ne kao političarka. Za mene je to bila podrška integritetu skupštine. Govorila sam samo o jednoj tački, o predsednikovoj uredbi kojom je preuzeo nadležnosti skupštini. Kada neko preuzima nadležnost Skupštini Kosova neodgovorno je ćutati”, naglasila je Osmani.

Nismo okrenuli leđa Haradinaju

Osmani je izjavila i da je uverena da se pitanje takse od 100 odsto na srpsku robu moglo prevazići između koalicionih partnera DSK i Pokreta Samoopredeljenje.

“Na poslednjem sastanku razgovarali smo o trenutku ukidanja takse i u tom trenutku se vodio iskren razgovor između Kurtija i Osmani. Sastanak je završen bez većih neslaganja”, istakla je Osmani o sastanku na kome je i sama bila prisutna.

Prema njenim rečima, posle tog sastanka insistirala je na nastavku konsultacija, ali velika većina u Predsedništvu je imala drugačije mišljenje. “Moj utisak je da smo mogli da se dogovorimo”, ocenila je Osmani.

Istakla je da bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju nisu okrenuli leđa kada je rekao da je bio izložen pritisku da ukine taksu.

Da smo govorili jednoglasno o taksi onda bi nas Sjedinjene Države drugačije posmatrale kao državu”, poručila je Osmani.

Ponovila je stav da su odnosi Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama egzistencijalni.

“Odnosi sa Sjedinjenim Državama za Kosovo su od sudbinskog značaja za postojanje naše države u ovom posebnom odnosu”, ocenila je Osmani.

Predsednica Skupštine Kosova je u emisiji “Pressing” rekla i da je DSK prvi izneo ideju o reciprocitetu.

Podneću ostavku ako zatraži Samoopredeljenje

Osmani je izjavila da nema problema da podnese ostavku na funkciju u Skupštini Kosova ako tako nešto zatraži Pokret Samoopredeljenje.

“Znate da sam izabrana zbog poverenja moje stranke i koalicionog partnera Samoopredeljenja, koji su i zvanično izneli predlog o mom nominovanju. Dobila sam glasove u Skupštini i verujem da u saradnji s kolegama dajem sve od sebe da sačuvam glas građana i da zaštitim integritet Skupštine Kosova”, navela je Osmani.

Prema njenim rečima, ukoliko je Samoopredeljenje pita, jer žele da imenuju nekog drugog kao prva stranka, podneće ostavku bez ikakvih problema.

“Ne nameravam da zadržim to mesto samo zato što sam jednom dobila glasove. Ako smatraju da žele da predlože nekog drugog na čelo skupštine, nemam razloga da ostanem na tom mestu. To je direktno povezano sa poverenjem poslanika, to nije povezano samo sa mojom željom”, naglasila je Osmani.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana