Ostavka naučnika koji je demantovao Ajnštajna

To se desilo nedelju dana pošto je rivalski tim iznio sumnju u tačnost tog mjerenja.

Nacionalni institut Italije za nuklearnu fiziku je u petak priopćio da je Antonio Ereditato napustio mjesto šefa eksperimenta OPERA čije je mjerenje brzine neutrina široko dovedeno u pitanje još kada je objavljeno, septembra prošle godine.

Ereditato je za agenciju AP potvrdio da je podnio ostavku, ali je odbio komentirati.

Tim OPERA je rujna upozorio da mjerenjem neovisnih istraživača treba provjeriti rezultat jer on izgleda da osporava ključno načelo moderne fizike – da se ništa ne može kretati brže od svjetlosti.

Kršeći to pravilo koje je u osnovi Einsteinove specijalne teorije relativnosti, moglo je otvoriti vrata novoj vrsti fizike u kojoj su mogući putovanje kroz vrijeme i “vorp brzina”.

Tim OPERA je veljače priznao da je našao propust u tehničkoj postavci svog eksperimenta koji bi mogao utjecati na mjerenje, ali nije rekao da je ono bilo pogrešno.

Zatim, ovog mjeseca, rivalski tim ICARUS je mjerio brzinu neutrina pomoću drugog eksperimenta i ustanovio da se ta čestica ponaša kao što se očekivalo – ne putuje brže od svjetlosti, već istom brzinom.

OPERA, ICARUS i još dva tima pokušat će svibnja riješe problem jednom za svagda provođenjem novih eksperimenata u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja CERN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.