Osuđeni na sedam godina zbog karikatura poslanika Muhammeda s.a.v.s.

“Oni su osuđeni, jedan od njih u odsustvu, na sedam godina zbog kršenja morala, klevetanja i narušavanja javnog reda”, rekao je predstavnik ministarstva pravde Čokri Nefti.

Kazne su izrečene 28. marta, a advokati odbrane su uložili žalbu. Jedan od dvojice osuđenih se nalazi u zatvoru, a drugi nije bio u sudu prilikom izricanja presude. Obojica žive u gradu Mahdija, na oko 200 kilometara južno od prijestolnice Tunisa.

Slučaj je počeo kada su se dvojica stanovnika Mahdija, jedan od njih advokat, požalili početkom marta da su karikature vidjeli na Facebooku, rekao je bloger Olfa Rijahi.

Okrivljeni su izložili karikature na kojima je Poslanik prikazan nag… a i klevetali su istaknute tuniske ličnosti, rekao je Nefti.

“Kazna je previsoka”, rekla je aktivistkinja za ljudska prava Boćra Bel Hadž Hmida, dodajući da je ona poslala peticiju predsjedništvu zbog ovog predmeta.

“Oni su samo dva mladića koji su mislili da su slobodni da kažu da su ateisti i smatrali su da su sigurni na Facebooku”, dodala je ona.

Aktivistkinja smatra da je ovaj slučaj presedan. “Prije ovoga, niko nije vodio računa o tome šta se dešava na Facebooku”, kazala je.

Broj sudskih postupaka zbog “kršenja morala” povećan je otkako je na prvim post-revolucionarnim izborima u oktobru pobijedila islamistička Enahda partija, navodi AFP.

Tuniska revolucija, koja je završena mirnim izborima u oktobru, inspirirala je reformističke pokrete širom Bliskog istoka nazvane “arapsko proljeće”.

Tunižani su svrgnuli autokratski režim bivšeg predsjednika Zine Abidine Ben Alija. U “arapskom proljeću” svrgnuti su još predsjednici Egipta Hosni Mubarak i Libije Muamer Gadafi.

Od drugih većih slučajeva “kršenja morala” u Tunisu, ističu se slučaj novinskog urednika koji je u martu kažnjen jer je objavio fotografiju nage osobe, kao i suđenje direktoru jedne privatne televizije koji je emitirao jedan “bogohulni” film, prenio je Tanjug.

Tuniskoj internet agenciji je naređeno da blokira pristup porno sajtovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.