Otkriveni dokumenti: Dok je Tito bio u komi, u bolnici pravljeni derneci

Tito je posljednjih 68 dana bio u vje┼íta─Źkoj komi, prikop─Źan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao da konzumira hranu i pi─çe koje je, prema prona─Ĺenim ra─Źunima, pla─çeno u vrijeme njegovog boravka u Ljubljani

Istina kona─Źno izlazi na vidjelo. U podzemnom trezoru Univerzitetskog klini─Źkog centra Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom koja baca potpuno novo svjetlo na posljednje mjesece ┼żivota jugoslovenskog mar┼íala i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi nekada┼ínje SFRJ.

Prema pisanju ljubljanskih medija, a kako prenosi hrvatski Jutarnji list, ve─çina prona─Ĺenih papira otkriva ┼íta je sve pla─çeno u vrijeme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani. Tako je za samo mjesec pojedeno 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram bebi-beefa, 18 kilograma bu─Ĺole, vi┼íe od 15 kilograma pr┼íute i 90 kilograma konzervirane ┼íunke. U istom jednomjese─Źnom razdoblju pla─çeno je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom ra─Źunu, naru─Źeno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krofni.

Titovo lije─Źenje u Ljubljani platila je tada┼ínja Socijalisti─Źka Republika Slovenija, i to u iznosu od tada┼ínjih 2.100.000 dinara, a lije─Źio ga je konzilij ljekara od kojih su tri bila iz Slovenije, i po jedan iz SAD-a i Rusije. Tito je u UKC Ljubljana proveo posljednja ─Źetiri mjeseca svog ┼żivota, a iako je poznato da nije ba┼í slu┼íao ljekare i da nije ┼żelio da se odrekne omiljene hrane i pi─ça, Tito je posljednjih 68 dana bio u vje┼íta─Źkoj komi, prikop─Źan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao da konzumira hranu i pi─çe koje je, prema prona─Ĺenim ra─Źunima, pla─çeno u vrijeme njegovog boravka u Ljubljani.

BROJKE

91 boca viskija

20 boca ruma

11 boca votke

100 litara vina

Toliko je popijeno tokom samo jednog mjeseca dok je Tito bio u bolnici.

Osim ra─Źuna koji ukazuju na to kako se u to vrijeme ┼żivjelo u Titovom okru┼żenju, prona─Ĺen je i dopis kojim je Institut za patologiju izra─Źunao da ─çe obdukcija dugogodi┼ínjeg predsjednika Jugoslavije ko┼ítati tada┼ínjih 33.437 dinara.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐