Otkriveno nakon 25 godina: Arkan je pucao na Maksimiru? (VIDEO)

U društvenom i političkom košmaru koji je prethodio raspadu Jugoslavije Dinamo je simbolizirao novu vlast Franje Tuđmana i HDZ-a, koja je pobijedila na izborima ni dvadesetak dana prije.

Crvena zvezda, sa svojim navijačima Delijama, simbolizirala je Miloševićeve velikosrbijanske apetite.

Danima unprijed su se navijači oba kluba spremalni potencijalni okršaj. Delije su u Zagreb stigle prvim vlakom te izazivali nerede po ulicama, dok su među navijačima Dinama kružile priče da će se probiti ograda i provaliti na teren sa sjevera. Budući da je Zvezda ionako već imala nedostižnu bodovnu prednost, razultatski je ogled bio sasvim nevažan, prenosi Jutarnji list.

Utakmica na kraju nije odigrana, obilježili su navijački neredi i milicija koja je tukla Bad Blue Boyse i ostale pristaše Dinama, dok je Zvonimir Boban ušao u legendu svojim udaranjem policajca.

U srbijanskom tabloidu Kurir danas je izašla ispovijest tadašnjeg čelnika Zvezde Vladimira Cvetkovića koji je otkrio novi detalj nikad odigrane utakmice. Cvetković je izjavio kako je Željko Ražnatović Arkan pucao u zrak na Maksimiru kako bi spasio delegaciju Crvene zvezde od linča Dinamovih navijača.

– Činjenica je da je tada Arkan Zvezdu spasio linča – počeo je odgovor na pitanje Cvetković.

– Oni su incident pripremili unaprijed. Džaja i ja smo bili zarobljeni u loži. Kiselinom su probili ogradu, nijedna vatrogasna kola na terenu nisu imala vodu. Rulja je krenula ka svlačionicama. Onda je Arkan izvadio pištolj, ispalio metak u vis, okrenuo se prema policiji, gdje su većinom bili Srbi iz Like, i povikao: „Za mnom!“ On je uplašio Dinamove navijače – ispričao je svoju romansiranu verziju Cvetković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.